Zámbó Jimmy halott

2001.01.02. 11:40
Miután kedd hajnalban lakásában főbe lőtte magát, a népszerű énekes a Központi Honvéd Kórházban belehalt sérülésébe. A rendőrség és a család tájékoztatása szerint baleset történt; az első bejelentések - köztük a mentőké - öngyilkosságról szólnak.
Jimmy, a király
Zámbó Jimmy saját fegyverével főbe lőtte magát XXI. kerületi lakásában kedden hajnalban - jelentette az MTI. Az énekes otthonában tartózkodott számos barátja és több hozzátartozója is, amikor a magyar popsztárt a halált okozó fejlövés érte.

A népszerű előadóművészt súlyos, életveszélyes állapotban a Központi Honvéd Kórházba szállították, miután a mentők közel egy órán keresztül próbálták állapotát stabilizálni lakásán. Katona István idegsebész főorvos a kórházban a sajtónak rövid tájékoztatást adott: Zámbó Jimmy belehalt sérülésébe. További kérdésekre a család kérése miatt nem válaszolt.

A nővérek kisírt szemmel, magukba roskadva állnak, kezükben cigarettával, a másikban zsebkendővel. A zokogó rokonok a kórház 2-es épületének első emeleti idegsebészetén vannak, de senkit sem engednek a közelükbe. A rajongók feltehetőleg tiszteletben tartják a család érzéseit, és nem jelentek meg. Az Index szerkesztőségébe azonban e-mailen folyamatosan érkeznek a részvétnyilvánítások.

Mi történt valójában?

Vágó Imréné rendőr ezredes, a XXI. kerület rendőrkapitánya az MTI-nek elmondta, hogy a művész szűk körű baráti társasággal tartózkodott otthonában. Egy ,,külső körülmény" azonban megzavarta, ezért elővette a fegyverét, és a nyitott ablakon át lövést adott le. Ezt követően kivette a 9 milliméteres automata Beretta pisztolyból a tárat, egy lőszer azonban a fegyverben maradt. A véletlen balesetben hajnali öt órakor találta el fejét a lövedék. A rendőrkapitány megfogalmazása szerint a jelenlevők enyhén ittasak voltak. Kihallgatásuk folyik.

Zámbó Jimmy családja a TV2-nek korábban azt mondta: a 9mm-es Beretta pisztoly tisztítás közben sült el. A mentők azt nyilatkozták, hogy őket öngyilkosság miatt riasztották hajnalban.

Szakmailag a csúcson volt

A Nap TV műsorában ismert művészek fejezték ki értetlenségüket. Akkor még mindenki úgy tudta, öngyilkos lett Jimmy. Koós János szerint anyagi és családi gondjai nem voltak a királynak, gyönyörű feleségével boldogan élt. Jankai Béla zenész erős egyéniségnek tartja Jimmyt. Az elmúlt két hónapban rengeteg időt töltött vele, és el sem tudja képzelni, hogy öngyilkosságot követett el. Aradszky László előadóművész szerint "szakmailag zseniális csúcson volt".

Zámbó Jimmy-emlékműsor az RTL Klub adásán

,,Nagy megdöbbenéssel értesültünk az esetről, és mondhatom, hogy nincs senki az adó dolgozói között, akit ne rázott volna meg a hír" -nyilatkozta az Indexnek Szabó-Stein Imre az RTL Klub kommunikációs igazgatója. A csatorna egyik legnagyobb sztárjának halálát mély megdöbbenéssel vették tudomásul, és máris intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy a Péntek Esti Vigadó legutolsó részét, amely január 11-én pénteken került volna adásba, levegyék a műsorról. A Vigadó helyett szombat este, a show korábbi időpontjában, egy több órás emlékműsort készítenek majd, amelyre meghívnak mindenkit, aki közel állt az énekeshez.

Szabó-Stein szerint az előadóművész az egyik legprofibb mentalitású alkalmazottjuk volt, aki sztárallűröktől mentesen dolgozott, és ért el hatalmas sikereket. Dalaival és műsorával erősen megosztotta a művésztársadalmat is, de hozzáállását és sikereit senki nem vitathatta. Az RTL egyébként korábban tárgyalásokat folytatott az elhunyttal, mivel az eddigi műsorát nem akarták folytatni. A kommunikációs igazgató szerint ők ragaszkodtak az énekeshez, és természetesen új adást kapott volna a közeljövőben.

Zámbó Jimmy pályafutása
Zámbó Jimmy - polgári nevén Zámbó Imre - énekes, zeneszerző és szövegíró 1958-ban született. A Magyar könnyűzenei lexikon és a Képes pop-rock enciklopédia életrajzi összefoglalója szerint a Magyar Rádió Gyermekkórusában tűnt fel először. 1982-től négy éven át szórakozóhelyeken dolgozott az Egyesült Államokban. A hazai poppalettán 1987-ben tűnt fel a Füstös éjszaka blues című dallal. Egy évvel később a Valahol bús dal szól című felvétellel részt vett az Interpop fesztiválon.

Az első kiugró magyarországi sikert a Filmslágerek magyarul című album jelentette számára. 1992-ben Az év legjobb lemeze díj, 1993-ban Az év énekese, és Az év albuma díj tulajdonosa lett. Az eMeRTon-díjban 1994-ben részesült. Az év legjobb lemeze díját 1995-ben ismét megkapta, valamint az Artisjus, a magyar szerzői jogvédő szervezet Huszka Jenő-díjával tüntették ki. Kétszer nyerte el az Arany Zsiráf-díjat.

Nagy sikerű albumai sorában látott napvilágot a Csak egy vallomás, a Jimmy II., a Jimmy III., a Jimmy IV., Szeress, hogy szerethessenek, Mit akarsz a boldogságtól? A Karácsony Jimmyvel című lemeze - a Mahasz sikerlistája szerint - több hete listavezető.

(Forrás: MTI)