Hermina
15 °C
27 °C

Párttá alakult a Jobbik

2003.10.24. 18:56
Párttá alakult a Jobbik Magyarországért Mozgalom, amely konzervatív, keresztény, nemzeti politikai erőként határozza meg magát. A Jobbik szerint párttá alakulásukra azért van szükség, mert nincs választás a jobboldalon, a Fidesz pedig szerintük egy "pragmatikus alapokon álló liberális párt".
Hivatalosan is párttá alakult pénteken a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A Jobbik keresztény, nemzeti politikai erő, mondta a Jobbik ünnepi gyűlése előtti sajtótájékoztatón Kovács Dávid pártelnök. Hozzátette, hogy a párttá alakulást elvi és stratégiai okok egyaránt indokolták. Az elnök szerint egyrészt évekkel ezelőtt Magyarországon a jobboldal több lábon állt, mára azonban csak a Fidesz maradt. Kovács szerint minden látszat ellenére a Fidesz egy "pragmatikus alapokon álló liberális párt", amely "nem képes a nemzeti érdekeket képviselni". Hozzátette: másfelől Magyarországon nem történt valódi rendszerváltás, továbbra is az 1990 előtti politikai elit tagjai vannak vezető pozíciókban.

Leváltani a kormányt

Tekintse meg képeinket!
A Jobbik elnöke elmondta, hogy pártjuk fő célkitűzése, hogy a jelenlegi MSZP-SZDSZ kormánykoalíciót leváltsák. Ennek végrehajtásához radikális módszerekre van szükség, tette hozzá. A jelenlegi hatalom pártjaival semmiképpen sem működnek együtt, inkább a jobboldal pártjait tekintik partnernek. Jelezte, náluk nincsen kettős tagság, ezért a Fideszből nem, de a polgári körök tagjai közül többen csatlakoztak a Jobbikhoz. Partnernek tekintenék a MIÉP-et is, de Kovács megfogalmazása szerint pillanatnyilag "Csurka István a Fidesz kreatúrájának tekinti őket".

Bekerülni

A 2006-ban tartandó választásokkal kapcsolatban Kovács Dávid az Indexnek úgy nyilatkozott: szeretnének önálló jelölteket indítani minden választókörzetben. Az elnök szerint a legfontosabb az, hogy bekerüljenek a parlamentbe. Mivel a párt ellenzi Magyarország EU-tagságát, ezért a Jobbik nem indít jelölteket az Európai Parlament választásán.

Erkölcs és becsület

Klikk a képre!
Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke, korábbi MIÉP-es képviselő, a tájékoztatón úgy vélte: a Jobbik nem generációs mozgalom, a változtatások végrehajtását pedig több cikluson át képzelik el. Balczó szerint a Jobbik a nemzeti radikalizmus programját hajtja végre. Molnár Tamás alelnök - aki harmadik generációs antikommunistának nevezte magát - szerint ideje lezárni a múltat. "Le kell engedni a halról a vizet" - mondta. Molnár úgy fogalmazott, ideje, hogy az erkölcs és a becsület visszatérjen a politikába. Szerinte semmi sem valósult meg '56 követeléseiből, ezért a lázadó értelmiségieket, és a radikális polgári köröket is szeretnék a pártba integrálni.

Jobbik

A Jobbik Zászlóbontó Gyűlésén több száz ember jelent meg a Fővárosi Művelődési Házban. Az eseményen ott volt többek között Dobos Attila, a Nemezetőr főszerkesztője, előadóművész, Lányi Zsolt egykori kisgazda vezető, Lovas István újságíró, Siklóssy Beatrix, tévés újságíró, illetve Usztics Mátyás színész.