Valér
-1 °C
0 °C

Orbán: Vállaljuk a következményeket

2007.02.02. 13:38
A Kossuth téri kordon elbontásában részt vevő fideszes képviselők vállalják tettük következményeit, és nem élnek képviselői mentelmi jogukkal - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

"Ebből lesz egy jogi vita, de ezzel nekünk nem kell foglalkozni. (...) Mi egy dolgot tudunk, mi nem tagadjuk le, amit csináltunk, hanem vállaljuk: lesz, ami lesz. Nem is érdekel bennünket ez az egész jogi vita, mert akárhogyan is jogászkodnak, egy dolog biztos, hogy ilyen jogállamban nem fordulhat elő. Ezért mi vállaljuk ennek következményeit, nem hivatkozunk mentelmi jogra, nem bújunk a mentelmi jog mögé, nem is akarunk ezzel a vitával foglalkozni" - mondta Orbán Viktor a Fidesz frakcióülésén az Országház Felsőházi termében.

A frakcióülés kezdetén fideszes parlamenti és EP-képviselők levonultak a Kossuth-szoborhoz, ahol Szájer József EP-képviselő bejelentette, hogy polgári engedetlenségi akció keretében lebontják a Kossuth Lajos teret övező kerítést, majd bontani kezdték a kordont.

Orbán Viktor ezt követően, a frakcióülésen azt mondta, hogy a magyar kormány a törvények fölé helyezte magát azzal, hogy a rendőrséget arra biztatta, illetve hagyta, hogy megsértsen "bizonyos alkotmányos szabályokat".

Az ellenzéki pártelnök szerint a szabadságjogok tekintetében jelenleg hasonló a helyzet Magyarországon, mint 1988-89-ben volt. Elmondta: legalább féltucat fideszes képviselő tudott a kordon lebontásának tervéről.

Szájer József, néppárti európai parlamenti képviselő a frakcióülésen kiemelte: "felszabadítottuk a Kossuth teret". "Mindenkit törvényes fellépésre biztatunk. Törvényes keretek között fejezze ki az ellenvéleményét, a nemtetszését a kormánnyal, a Fidesszel, a legkülönbözőbb testületekkel szemben" - hangsúlyozta a jobboldali politikus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!