Emma
5 °C
23 °C

Pénzbírságra ítélték az ittasan karambolozó főigazgatót

2000.12.15. 10:57
A jogosítványát nem vonta be a Pesti Központi Kerületi Bíróság Horváth Pálnak, a Miniszterelnöki Hivatal Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóságának egy héttel ezelőtt menesztett vezetőjének, aki ittasan okozott balesetet, a XIII. kerületben, az elsőbbségadás kötelező szabályait megszegve. Amint arról az Index beszámolt személyi sérülés nem történt, az anyagi kár azonban jelentős volt. Az elsőfokú döntés szerint 270 ezer forint pénzbüntetést, illetve 10 ezer forintnyi bűnügyi költséget kell kifizetnie Horváthnak. Az ítélet azonban nem jogerős, mert a vádlott ugyan elfogadta a határozatot, az ügyész, fellebbezést jelentett be, amiért mellőzték mellékbüntetés - például a jogosítvány elvételének - kiszabását.
Kétszázhetvenezer forint pénzbírságra ítélte, a Pesti Központi Kerületi Bíróság Horváth Pált, a Miniszterelnöki Hivatal korábbi gazdasági és közbeszerzési igazgatóságának vezetőjét, aki múlt pénteken okozott ittasan közlekedési balesetet. Amint arról az Index is beszámolt, Horváth Pál múlt pénteken a Bessenyei utcában nagy sebességgel, szolgálati autójával haladva nem adta meg az elsőbbséget, az Index.hu Rt. helyettes vezérigazgatója, Braun Róbert által vezetett Volvonak.

Horváth Pál a baleset színhelyén
A miniszterelnökségi vezető a kerületi kapitányság járőreinek nem volt hajlandó igazolni magát, és a szondába fújást is megtagadta arra hivatkozva, hogy mentességet élvez beosztásából adódóan, és csak a Köztársasági Őrezred képviselőivel hajlandó tárgyalni. Később egy magasabb rangú rendőrnek mégis igazolta magát, és a szondába is belefújt, mely elszíneződött. A későbbi vérvételen kiderült, hogy 0,91 ezrelékes volt a volt főigazgató véralkoholszintje, ami 0,11 ezrelékkel meghaladja a szabálysértési mértéket, és az ilyen fokú ittasság vezetés közben már bűncselekménynek számít.

Körülmények

A Büntető Törvénykönyv ide vonatkozó paragrafusai:
Közúti veszélyeztetés
186. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bûntettet követ el, és három évig terjed? szabadságvesztéssel büntetendõ.

Jármûvezetés ittas vagy bódult állapotban
188. § (1) Aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi jármûvet, valamint gépi meghajtású vízi jármûvet vagy úszó munkagépet, avagy közúton gépi meghajtású jármûvet vezet, vétséget követ el, és egy évig terjedõ szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendõ.

A bíróság döntésekor súlyosbító körülményként értékelte, hogy Horváth súlyosan megszegte a közlekedési szabályokat, illetve, hogy ittasan vezette szolgálati kocsiját. Enyhítő körülménynek számított viszont az, hogy a vádlott azonnal elismerte felelősségét, és megbánást tanúsított. (Az Index információi szerint a rendőrség nem jegyzőkönyvezte, hogy Horváth Pál eleinte nem működött együtt a hatósággal.)

Enyhítő körülmény volt az is, hogy a terhelt 1967 óta balesetmentesen vezetett. A jogosítványát erre hivatkozva nem vonta be a bíróság, a pénzbüntetés kiszabásakor pedig Horváth jövedelmi viszonyait vette figyelembe. A volt igazgató jövedelme ugyanis havi 403 ezer forint volt. Ha Horváth Pál nem fizetne 300 nap elzárásra változtatnák a bírságot.

A bíróság nem jogerős ítélete szerint a pénzbüntetésen kívül Horváthnak rendeznie kell az eddig felmerült 10 ezer nyolcszáz forint bűnügyi költséget is. A volt főigazgató tudomásul vette az ítéletet, az ügyészség képviselője azonban fellebbezést jelentett be, mert hiányolta a mellékbüntetés kiszabását, ami ez esetben a jogosítvány bevonása lehetett volna.

Horváth Pál az ítéletet nem kívánta kommentálni.

A sértett magánközleménye
A mai napon, gyorsított eljárás keretében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon első fokú ítéletet hoztak Horváth Pál, a Miniszterelnöki Hivatal Közbeszerzési Ügyekben illetékes főigazgatója ügyében.

A Bíróság megállapította, hogy Horváth Pál a baleset napjának délelőttjén ittasan vezette szolgálati gépkocsiját és ennek következtében, figyelmen kívül hagyva az elsőbbségadás kötelező jelzést, súlyos, többmilliós anyagi kárt eredményező közlekedési balesetet okozott.

Mindezek ellenére a bíróság mindösszesen, havi jövedelmének mintegy felét kitevő, 270 ezer forintnyi bírság megfizetésére kötelezte a volt főigazgatót, és nem tiltotta el a gépjárművezetéstől sem.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletét - mint a baleset sértettje, kinek testi épségét csupán saját gépkocsim légzsákja és más biztonsági eszközei óvták meg - megdöbbentőnek és felháborítónak tartom.

Megdöbbentőnek tartom azt, hogy a Bíróság olyan alacsony fokúnak ítéli az eset társadalmi veszélyeségét - azt, hogy egy fontos közhivatalt betöltő és így fokozott társadalmi figyelmet élvező személy alkoholos befolyás alatt vezeti szolgálati gépjárművét -, hogy büntetésül a vélelmezett anyagi kár kevesebb mint 10%-át szabja ki.

Megdöbbentőnek tartom azt, hogy a Bíróság a lehető legsúlyosabb közlekedési jogsértés - alkoholos befolyás alatt baleset okozása - elkövetését nem tartja elegendő oknak a gépjárművezetéstől való eltiltásra.

Felháborítónak tartom, hogy a Bíróság a nyilvánosság teljes figyelme mellett zajló tárgyaláson a hétköznapi ember józan gondolkodását mellőzve úgy ítélte meg, hogy e cselekmény azonos nagyságrendű büntetést kell maga után vonjon, mint az, ha az autópályán nem vásárolunk matricát vagy hatósági engedély nélkül építkezünk.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság ítélete egy a társadalom igazságérzetét, a polgárok biztonságát képviselni és védeni hivatott bíró megfontolt döntését tükrözi.

Az ítélet, mert hétköznapi emberek véletlenül közfigyelmet kapott hétköznapi ügyéről van szó, mérhetetlenül elszomorító.

Egy közlekedési ügyben hozott bírósági ítélet nem kerülhet ilyen távol a hétköznapi ember igazságérzetétől, mert ugyanezen a bíróságon minden nap emberi sorsokat meghatározó ítéletek sokasága születik.

A szerencsétlen baleset közlekedési szabályok megsértése, személyes kár és magánügy; a mai bírósági ítélet a józan ész és a hétköznapi igazságérzet súlyos megsértése, közkár és közügy.

Braun Róbert

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!