MSZP: A józan ész kerekedett felül

2004.12.12. 17:46
Az MSZP országos választmányának állásfoglalása szerint a népszavazással 'a magyar társadalom elutasította, hogy a politikai vitákat nemzeti és nemzetietlen erők küzdelmének állítsák be'.
A testület vasárnapi, budapesti ülése után az MTI-nek eljuttatott állásfoglalásban az olvasható, hogy a népszavazásnak nem volt, nem is lehetett nyertese.

"A józan ész kerekedett felül, az MSZP sem lehetett nyertese a népszavazásnak, de elérte legfőbb célját: a kezdeményezők kudarca megakadályozta képtelen, kezelhetetlen helyzet kialakulását" - tartalmazza az állásfoglalás.

Az MSZP országos választmánya szerint ugyanakkor vereséget szenvedett a Fidesz, "amely hatalmi céljait követve politikai szélkakasként viselkedett, korábbi elveit megtagadva döntő részt vállalt a felelőtlen kalandban".

A testület úgy értékelte, hogy "megbukott a vita elől rejtőzködő Orbán Viktor is, aki pedig személyes politikai jövőjét tette fel a sikerre, tudomásul vesszük, hogy a Fidesz újra képtelen feldolgozni a vereségét".

Az állásfoglalásban az is olvasható, hogy "a szocialisták tapasztalatai szerint egyházi személyek tömegesen és súlyosan visszaéltek a vallásos meggyőződésű emberek befolyásolásának lehetőségével, ezzel sokadszorra lépték túl azt a határt, amely demokratikus köztársaságunkban az egyházi és a politikai tevékenységet egymástól elválasztja".

A választmány leszögezte: "az MSZP politikáját továbbra is az igazságosság elve vezérli, ugyanakkor nem enged a felelőtlen demagógia csábításának".

"A kormánynak és a parlamenti frakciónak mind a nemzeti, mind az egészségügyi kérdésekben sürgető feladataik vannak, nincs azonban okuk hibás döntésekhez vezető kapkodásra, alaposan átgondolt, minden érintettel egyeztetett, szakmailag is megalapozott lépéseket kell tenniük" - olvasható az MSZP országos választmányának állásfoglalásában.