Rendőrök vezették el az önfeljelentő kendermagost

2006.01.11. 13:31
Bár hétfőn még a rendőrség az egyik televíziónak azt nyilatkozta, nem bűncselekmény kendernövényt birtokolni, szerdán házkutatást tartottak Juhász Péternél, a Kendermag egyesület alelnökénél, és lefoglalták két cserépben nevelt növényét, majd előállították a rendőrség Gyorskocsi utcai épületébe. A Fővárosi Bíróság közleménye szerint a Juhász Péter ügyében első fokon eljáró bíró tett feljelentést. Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője szerint a "jelenlegi büntetőjogi környezet nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint egy marihuánás cigaretta".

A drogliberalizációért küzdő aktivista még 2005 tavaszán jelentette fel magát kenderfogyasztásért, majd hétfői bírósági tárgyalására egy cserépben nevelt kendernövénnyel jelent meg a bíróságon, ahonnan szabadon távozhatott.

Juhász Péter ellen szerdán kábítószerrelvisszaélés miatt indított eljárást a rendőrség, az ügyben azóta a Fővárosi Bíróság is vizsgálatot kezdett.


Balra a lefoglalt növények és Lili kutya, jobbra Juhász Péter a rendőrök között

Öt rendőr jelent meg szerdán délelőtt Juhász Péter lakásánál, hogy házkutatást tartsanak. Az ügy előzménye, hogy a Kendermag egyesület tavasszal Polgári Engedelmességi mozgalmat indított , aminek keretében több mint húszan jelentették fel magukat, hogy kábítószernek minősülő marihuánát szívtak. Közülük három aktivista ellen idnult eljárás, a szervezet elnökét a bíróság próbára bocsátotta, Juhászt pedig hétfőn első fokon hetvenezer forint pénzbírságra ítélték, a döntés ellen fellebeztek.

A bíró tett feljelentést
"A Pesti Központi Kerületi Bíróság a J. Péter ellen indult büntetőügyben eljáró bírája 2006. január 11. napján az események kivizsgálása érdekében a Budapesti V. Kerületi Rendőrkapitányságon feljelentést tett" - írta szerdai közleményében a Fővárosi Bíróság. A közlemény szerint a biztonsági szolgálat észlelte, hogy "J. Péter vádlott egy cserepes növényt hozott magával a bíróság épületébe". Telefonon értesítették az V. Kerületi Rendőrkapitányság ügyeletes tisztjét, aki azt közölte velük, hogy "a jelzett esemény intézkedést nem igényel".
Az alelnök hétfőn egy termetes, cserépben nevelt kendernövénnyel jelent meg büntetőperén, de szabadon távozhatott is a bíróságról. Juhász a növénnyel azt demonstrálta, hogy a szerinte a társadalomra elhanyagolható veszélyességgel bíró marihuánafogyasztás otthon termesztett kendernövényből még a kábítószerkereskedőket sem gazdagítja.

Az ügyét tárgyaló bírónő akkor nem tett megjegyzést a növényre. A rendőrség pedig azt nyilatkozta az RTL Klub híradójának, hogy a kendernövény birtoklása önmagában nem bűncselekmény. A bíróság kedden belső vizsgálatot rendelt el a történtek tisztázására, a rendőrség pedig kiszállt házkutatást tartani az aktivistához.

Cserepes növényt és lámpát foglaltak le

Juhász Pétertől a megjelent öt rendőr két, cserépben nevelt kendert foglalt le, a termesztésükhöz szükséges lámpákkal együtt. Az Index munkatársai jelen voltak a házkutatáson, ami így zajlott:

"Szia Péter! Nálad meg mi van? A rendőrségnek leesett a tantusz?" - toppanunk be váratlanul Juhász Péterhez, akinél a konyhában egy ügyvédnő, két kutya, két macska társaságában három nyomozó éppen leltárba veszi a lefoglalt dolgokat.

"Péter, kérje meg a barátait, hogy üljenek le a másik szobában. Az eljárás alatt fényképezni nem szabad" - mondja barátságosan az egyikük.

"De beszélgetni csak szabad. Még sosem láttunk ilyesmit élőben." - próbálunk bevonódni a procedúrába, de a nyomozó félreérti tolakodásunkat.

"Péter most el van foglalva."

Rövid kávézás után persze visszaszivárgunk a konyhába, és beszédbe elegyedünk a nyomozókkal.

"Mondja, hogy van ez. Hétfőn a rendőrség azt mondta az RTL Klubnak, hogy nincs ezzel semmi baj."

"Hát ez jó kérdés" - válaszol a nyomozó.

"Lapozniuk kellett volna egyet" - mondja nevetve a Kendermag egyesület elnöke.

Egyébként az egész eljárás kedélyesen, szinte családias hangulatban zajlott. Juhász Péter jó házigazdaként működött együtt a nyomozókkal.

"Péter, miért van ez a növény így megkötözve?" - kérdi egyikük.

"Hogy szétterüljön. Felülről kapták a fényt." - válaszolja, majd kiselőadásba kezd a CO2-fejlesztésről, ami jót tesz a növények fejlődésének.

A nyomozók is barátságosak. Egyikük, aki az eljárást veszi videóra, szinte szerelembe esett Lilivel, a magyar vizslával, aki egy zöld fotelben álmosan szemlélte az eseményeket.

"Kérhetnénk még egy zsákot a növényeknek?" - kérdezi az egyik nyomozó.

"A pollennek nem tesz jót. Ráragad" - mondja Juhász, de azért tép még egy 150 literes zsákot a tekercsről.

"Mindegy már neki" - hangzik a válasz. Majd készülődni kezdünk.

"Cigid van?" - figyelmezteti egyikük Juhász Pétert, miközben már kabátunkat vesszük.

"Van. Egy doboz biztosan elég lesz arra a két órára."

A másfél órás procedúra végeztével a rendőrök bekísérték Juhászt a BRFK Gyorskocsi utcai épületébe, ahol vizeletmintát vettek tőle.

"Nem tettem vallomást" - mondta Juhász az Indexnek, miután kiengedték a rendőrségről. "Sajnálom, hogy arra kényszerítenek, hogy a társadalomra valóban veszélyes módon szerezzem meg marihuánámat. Pedig én továbbra sem szeretnék bűnözőkkel kapcsolatban állni" - vonta le végül a tanulságot maga számára az aktivista.

Gusztos: Értelmetlen a nulla tolerancia
"Sajnos a jelenlegi büntetőjogi környezet nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint egy marihuánás cigaretta" - írja közleményében Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője. "Fontosnak tartjuk, hogy legyenek bátor civilek, akik rá mernek mutatni az alkalmazhatatlan és kártékony jogszabályokra, ugyanakkor ez nem mentesíti a politikai pártokat a felelősség alól. Sokszázezer fiatalnak segíthetnénk, ha közös erővel rá tudjuk venni az Országgyűlést és az igazságügyi tárcát egy emberibb jogszabály megalkotására."