Taksony
-2 °C
3 °C

Távozik a miniszterelnök kabinetfőnöke

2008.01.21. 11:06
Családi okokra hivatkozva felmentését kérte Gál J. Zoltán, a kormányfő eddigi kabinetfőnöke, utóda Ficsor Ádám, az FVM eddigi szakállamtitkára lesz.

Családi okból január 31-ei hatállyal felmentését kérte Gál J. Zoltán államtitkár, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Gyurcsány Ferenc a kérést elfogadta. A miniszterelnök új kabinetfőnöke február 1-jétől Ficsor Ádám, aki jelenleg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.

Ficsor Ádám

Gyengülőben volt

A Független Hírügynökség szerint nemrég született gyermeke, és több időt szeretne családjával tölteni Gál J. Zoltán, ezért kérte felmentését a miniszterelnöktől. A kormányfő kabinetfőnöke néhány hónapig csak családjára szeretne koncentrálni, később meglátja, hogy esetleg tanácsadóként vagy valamilyen más formában visszatér-e a kormányzati munkához.

"Megtalálják neki a legjobb megbízást"

"Zolihoz nagyon régi, mély barátság és hozzáteszem, politikai szövetség fűz. Egyik sem változik" - búcsúzott blogján kabinetfőnökétől Gyurcsány Ferenc. Mint írta, nem kényszeríthette Gál J.-t arra, hogy munkája és gyereke között válasszon. "Néhány hónapig inkább koncentráljon a családjára, aztán majd visszajön, és megtalálják neki azt a legjobb feladatkört, illetve megbízást, ami az akkor elvállalható terheléséhez illeni fog" - írta.

Úgy tudjuk azonban, hogy erős törekvések irányultak arra, hogy némiképp szűkítsék a Gál J. vezette miniszterelnöki kabinet hatáskörét. Információink szerint a Kiss Péter Miniszterelnöki Hivatal (MEH) vezetője például szívesen átvenné a rendezvényszervezést és az általános kommunikációt. (A Gyurcsány személyéhez közvetlenül kötődő események, és a szigorúan vett kormányfői kommunikáció persze maradna a miniszterelnöki kabinetnél.) A "hivatalos" magyarázat rém egyszerű: Gyurcsány védelme. A szabályozás szerint a miniszterelnöki kabinetet a kormányfő kabinetfőnökén keresztül irányítja. Azaz ha a stáb bakot lő, annak ódiuma a miniszterelnök fejére száll vissza, akkor is, ha szélsőséges esetben semmi köze nincs a politikához.

Példának okáért, ami a rendezvényszervezést illeti, a 2006-os szerencsétlen és a 2007-es szerencsés kimenetelű augusztus 20-i vihar a kormányfőn és a kabinetfőnökön csapódott le, noha normál estben pont nekik kellett volna ítélkezniük az adott MEH-es tisztviselőn. Illetve szintén a kormányfő környezetét támadták, amikor a miniszterelnöki kabinet egy "targoncás" cégtől vásárolt regionalizációval foglalkozó tanulmányt (emiatt távozott a kabinetfőnök helyettese), holott ha a MEH egy tisztségviselője rendel hasonló fércművet, akkor el lehet simítani rendszerhibaként.

Azt nem tudni, összefüggés van-e Kiss szándéka és Gál most bejelentett távozása között. Informátoraink egy része úgy interpretálta a kabinetfőnök helyzetét, hogy egyre fagyosabb volt a viszony a miniszterelnök és Gál. J között. (Informátoraink a múlt héten azt mondták, a kabinetfőnöknek már csak hónapjai vannak hátra posztján.) A fagyos viszony, magyarázta egyik forrásunk, nem azt jelenti, hogy emberileg elhidegültek egymástól, elég jóban vannak ahhoz, hogy nyíltan megmondják egymásnak, ha valami nem tetszik, csak hát a miniszterelnök egyre többször fejezte ki rosszallását.

Például nem véletlen, hogy a népszavazási kampány irányítására az MSZP visszahívta Szigetvári Viktort. Sokan ezt Gál J. Zoltán meggyengülésének tartották, ugyanis MSZP-s források szerint Szigetvárinak most azt kell egy-két hónapba sűrítve emészthető módon előadnia, amit a Gál-féle csapatnak, a kabinetnek kellett volna egy év alatt beadagolnia a társadalomnak. Egyelőre szoci vélemények szerint a kommunikációért felelős csapat csak annyit magyarázott el az embereknek, hogy szívni fognak.

A frakció tagjainak jó része bízik Szigetváriban, mondván: végre kielégül az az igény, hogy ne az aktuális napi ingerek alakítsák ad hoc módon a kommunikációt, hanem tervezetten beszéljen az MSZP és a kormány. Hogy Gál. J utódjához hogyan viszonyul majd a képviselőcsoport, az egyelőre kérdéses, mindenesetre Ficsor kiegyensúlyozott választásnak tűnik, pártbeli beágyazottsága nem rossz, s a Progeresszív Platform (becenevén gyurcsányista platform) vezetőjeként a miniszterelnök politikájának elkötelezett híve.

Életpálya

Gál J. Zoltán - akinek Gál Zoltán MSZP-s képviselő, a Grósz-kormány belügyminiszter-helyettese, a Horn-ciklus házelnöke az édesapja - 1973. május 3-án született Budapesten, nős, a közelmúltban született gyermeke. 1991-ben érettségizett a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban. Elvégezte a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Bálint György Újságíró Iskoláját. Újságíróként dolgozott a Népszabadságnál, a Magyar Hírlapnál, majd a Népszavánál. 2001-ig a Népszava főszerkesztő-helyettese volt.

2001-ben bekapcsolódott Medgyessy Péter kampánycsapatának munkájába, a miniszterelnök-jelölt kabinetfőnök-helyettese és kampányszóvivője volt, Medgyessy Gálnak adott interjújában jelentette be, hogy megmérkőzik a miniszterelnök-jelölti posztért. A 2002-es országgyűlési képviselőválasztásokon az MSZP országos listájáról választották képviselővé. A 2002. május 27-i kormányalakítás után irányította a Medgyessy-kabinet kommunikációs munkáját. 2004. augusztus 2-án - a kormányátalakítás kezdetén - tisztségéből felmentették, ekkor Gyurcsány Ferenc csapatába igazolt.

A 2004. október 4-i kormányváltás után miniszterelnökségi politikai államtitkárrá nevezték ki, 2006. június 8-ig látta el a tisztséget. 2006-ban újra képviselővé választották és ismét ő lett a MEH államtitkára, illetve Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökévé nevezték ki.