Ágnes
-5 °C
2 °C

Juharos türelmetlenségében feloszlatná a Fővárosi Közgyűlést

Juharos Róbert, a Fidesz parlamenti és fővárosi képviselője az Indexnek megerősítette korábbi nyilatkozatát, amelyben azt állította, folyamatos törvénysértések esetén nem zárja ki a fővárosi közgyűlés esetleges feloszlatásának kezdeményezését sem. A képviselő arra reagálta ezt, hogy a városvezetés nem kíván türelmi zónát kijelölni Budapest területén. A Fidesz vezetőitől nem sikerült megtudni, ez a párt hivatalos álláspontjának tekinthető-e. Lamperth Mónika, szocialista frakcióvezető-helyettes számára ebből a nyilatkozatból is úgy tűnik, a Fidesznek nincsen türelme a demokráciához.
Juharos Róbert habozás nélkül feloszlatná a közgyűlést
Juharos Róbert, Fideszes országgyűlési és fővárosi képviselő az Indexnek megerősítette azt a korábbi nyilatkozatát, hogy amennyiben a főváros folyamatos törvénysértést elkövetve nem jelöli ki a türelmi zónákat, akár a fővárosi önkormányzat feloszlatása is kezdeményezhető - erről az Országgyűlés dönt. Juharos elmondta azt is, hogy egyelőre nem kezdeményezi a fővárosi önkormányzat feloszlatását, de szeretné, ha a városvezetés nem adna erre okot a jövőben, és nem követne el törvénysértést.

Demszky Gábor főpolgármester az Indexnek leszögezte: a főváros nem alakít ki türelmi zónát a jelenlegi törvényi feltételek között. Amíg az országban nem teremthetők a New York-i Egyezménnyel összhangban lévő körülmények, vagy Magyarország nem mondja fel a prostitúció szabályozásáról szóló egyezményt, a főváros nem lép. A főpolgármester egyébként több helyen azt nyilatkozta: álláspontja szerint a jelenlegi elképzelésekkel szemben, bordélyházak falai közé kellene szorítani ezt a tevékenységet.

Megpróbáltuk kideríteni, Juharos nyilatkozata a Fidesz hivatalos álláspontjának tekinthető-e. Az Országgyűlés Fidesz-frakciójának sajtótitkársága azonban többszöri megkeresés után kiderítette: ez pártügy, nem pedig frakció-ügy, így a párt sajtóosztályához kell fordulni. A Fidesz sajtóosztályán először a frakciós sajtósokhoz irányították az Indexet, majd miután kiderült, hogy ott épp a pártsajtót ajánlották - visszahívást ígértek.

Lamperth Mónika, az MSZP parlamenti frakciójának helyettes vezetője az Indexnek nyilatkozva elmondta: úgy tűnik számára, hogy a Fidesz a Rapcsák-ügy sikerén felbuzdulva kedvet kaphatott az önkormányzatok feloszlatásához. Lamperth szerint nem ez a megoldás, hanem az, ha olyan törvényeket hoznak, amelyeket az önkormányzatok be tudnak tartani. Lamperth Mónika számára ebből a nyilatkozatból is úgy tűnik, a Fidesznek nincsen türelme a demokráciához, mindent erőből, erőszakkal próbál megoldani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!