Alfréd
-3 °C
3 °C

Öt gyerek, négy feleség, három Peugeot

2004.08.25. 11:00
Tudta, hogy az MSZP két miniszterelnök-jelöltje közül nem csupán a maratonista Gyurcsány Ferenc foglalkozott hivatásszerűen sportügyekkel, hanem a kevésbé sportos Kiss Péter is, aki volt már alelnök az országgyűlés szakbizottságában? Tudta-e, hogy Gyurcsánynak már négy gyermeke van, Péter, Bálint, Anna és Tamás, Kissnek pedig egy, akit Diána Dórának hívnak? Az Index több fronton végzett összehasonlítást Medgyessy Péter lehetséges utódjai között.
A szocialista miniszterelnök-jelöltek a Peugeotra esküsznek. Gyurcsány Ferencnek nincs ugyan saját tulajdonában autója, de cége, az Altus rendelkezésére bocsát egy luxuskategóriás 607-est. Kiss Péter viszont kettőt is tulajdonolt a francia típus középkategóriás 406-osából. Egyet 1998-ban vásárolt, egyet pedig 2001-ben.

A Medgyessy-kormányban többek között kancelláriaminiszterként tevékenykedő Kiss Péter fizetése jelentősen növekedett januárban: a korábbi 784 ezer forint bruttó helyett 1,1 millió forintot keresett havonta. A vállalkozásaiból élő Gyurcsány viszont szerény bevételnek tekintheti a kormány tagjaként befolyt illetményt, hiszen 2003-ban 81,5 milliós jövedelmet könyvelhetett el, amelynek nagy részét az Altus fizette ki osztalékként. A nagy jövedelem ellenére csak édesanyja 50 négyzetméteres pápai lakását tulajdonolja, a rózsadombi családi házat felesége birtokolja. Kiss ezzel szemben két ingatlant vásárolt az elmúlt évek során, bár a 75 négyzetméteres újpesti lakás és a 168 négyzetméteres XXII. kerületi ház csak felerészben az övé.

Gyurcsány tizenkét év alatt cégbirodalmat épített ki maga körül. A 1990-es évek elején cégfelvásárlással kezdő Altus Rt. több befektetésen keresztül tavaly 13 milliárdos forgalmat bonyolított. A Gyurcsány-érdekeltségek összességében ezer embert foglalkoztatnak az ország több településén. Kiss Péter nem vállalkozó típus, bár feleségével volt egy tanácsadó kft.-jük, ő az elmúlt évtizedet inkább a politikára koncentrált.

Kiss Péternek nincs nyelvvizsgája, ezért egyike volt azoknak, akiket Medgyessy Péter az EU-csatlakozással próbált rávenni a nyelvtanulásra. A MeH első embere angolul tanul, bár a vizsga hiánya ellenére egyes hírek szerint tud németül. Gyurcsány társalgási szinten bírja az angolt. Kiss a termelési rendszereket tanulmányozta Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán, riválisa viszont közgazdász diplomát szerzett Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetemen miután megszerezte a tanári diplomát. Mindkét politikus a Kommunista Ifjúsági Szövetségben kezdte a politikai karrierjét, amely 1989 áprilisában megszűnt. Gyurcsány akkor a jogutód, a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség alelnökségéig vitte, mostani ellenfele akkoriban Baloldali Ifjúsági Társulás alapítójaként először a budapesti, majd országos elnökségéig küzdötte fel magát.

Gyurcsány jelenleg harmadik feleségével él, összesen négy gyermeke van. Péter 1988-ban, Bálint 1990-ben, Anna 1996-ban, Tamás pedig 1997-ben született. Kiss Péter egy gyermek apja, lányát Diána Dórának hívják.