Kaszinós pénzek az Equitiesnél?

2003.07.23. 17:02
Négy-öt jól elkülöníthető üzleti csoport fedezhető fel a botrányba keveredett K&H Equities kiemelt ügyfelei között - írja a Figyelő. A hetilap elemzése szerint a lánc végén többnyire egy off-shore vállalkozás áll. A PSZÁF-elnök megverése után kirobbant szövevényes ügyben az ellenzék ismét a Pannonplast megszerzéséhez nyújtott állami pénzek útjának kivizsgálását forszírozza: Font Sándor, MDF-es képviselő a gazdasági Minisztériumban próbált választ keresni arra a kérdésre, miért nem nyomoznak az autópálya-vállalat visszadátumozott szerződése ügyében.
Az ellenzék ismét a K&H Equities-ügy első felvonására koncentrál. A pénzügyi botrányban megszólaló politikusok között az első MDF-esként Font Sándor a gazdasági Minisztérium jegyzőkönyveibe kívánt betekinteni. Font az Állami Autópálya-felügyeletet felügyelő minisztériumnál arra keresi a választ, miért nem vizsgálják a Pannonplast feletti befolyás megszerzéséhez használt 500 millió forint kihelyezésének körülményeit.

Az MDF-es képviselő szerint ugyanis a sajtóban megjelent, hogy az ÁAK és a brókercég közötti szerződést visszadátumozták, ami a közokirat-hamisítás gyanúját veti fel, viszont a rendőrség egyáltalán nem vizsgálja a Pannonplast körül zajló eseményeket. Font a minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a központi költségvetési szerv 100 százalékos tulajdonában lévő ÁAK 500 milliója közvetlenül került a Pannonplastot felvásárlásában érdekelt magáncégekhez, főként a Britton-csoport vállalkozásaihoz.

Több üzleti kör volt a VIP-ek közt

A Figyelő csütörtöki száma szerint viszont a Britton csak egyike volt azoknak a kisebb, elkülönülő üzleti csoportoknak, amelyek szerepelnek a K&H Bank által a rendőrségnek átadott ügyféllistán. A hetilap elemzése szerint a kiemelt ügyfélkörben négy-öt ilyen csoport létezése feltételezhető. Vizsgálódásuk szerint a kapcsolódási lánc végén többnyire egy off-shore vállalkozás található.

A hetilap úgy tudja: Kirgízia tiszteletbeli konzulját, az 1995-ig a K&H Bank főosztályvezetőjeként dolgozó Erdős Endrét nemcsak magánszemélyként látta el befektetési tanácsokkal Kulcsár Attila, de családi cégét, a felesége által jegyzett vállalkozást is ügyfelei között tudhatta.

A kis forgalmat lebonyolító Séva-Lux Bt.-t kültagja egy floridai off-shore vállalkozás. Kirgízia tiszteletbeli konzulátusának telefonszámán egyébként a kaszinóüzemeltetéssel foglalkozó Szerencsekerék Kft. jelentkezik, amely tulajdonosával, az osztrák Casinos Austria International Gmbh-val együtt jegyzi ­ az értékpapírügyleteit ugyancsak a befektetési tanácsadónál intéző ­ Magyar Játékkaszinó Szórakoztatásszervező Kft.-t.

Boldvainé nem Kulcsárnál fektetett be

Az Index információi szerint a K&H által a rendőrségnek átadott ügyféllistán szerepel Boldvai László MSZP-s képviselő feleségének neve is. Boldvai az Index kérdésére elismerte, hogy felesége hat éve a K&H Equities ügyfele, ám mint mondta, normál állampolgárként, nem kiemelt ügyfélként és nem Kulcsár Attilánál vezette számláját a brókercégnél. Boldvai László, az MSZP korábbi pénztárnoka hangsúlyozta, hogy sem ő, sem családtagja nem ismerte és nem találkozott a múlt héten Bécsben letartóztatott Kulcsárral, "így nem szolgálhat a sajtónak olyan támadási felülettel", utalt a Tocsik-ügyre, amelyben "komoly sajtótámadásoknak" volt kitéve. A tavasszal a Legfelsőbb Bíróság Helyben hagyta Boldvai első fokon történt felmentését, ezzel tisztázta a hét éve zajló eljárás szereplőjeként ismertté vált MSZP-s politikust.