Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Polgári hírtévé kábelen?

2002.06.12. 07:33
Polgári tévével bővülhet ősztől a "második nyilvánosság". Az Inforádió mintája alapján egy műholdas hírtévé jöhet létre - írja a Népszabadság. Az új adó létrehozására Borókai Gábor volt kormányszóvivőt kérték.
Az Orbán Viktor által népszerűsített konzervatív lapok mellett "a polgári nyilvánosság eszközeként" televíziós hírcsatorna is indulhat ősztől - értesült a Népszabadság. A műsort műholdon sugároznák, így nem kell frekvenciáért pályázni a médiahatóságnál. Az már a kábeltelevíziós társaságokkal kötött egyezségeken múlik, hogy hány háztartásba jut el a műsor.

A hírtévé létrehozásával Borókai Gábor volt kormányszóvivőt bízták megf, aki nem cáfolta ugyan a hírt a Népszabadság érdeklődésére, ám részletekkel nem kívánt szolgálni. A hírcsatorna létrehozásának egyik szellemi segítője Bence György egyetemi tanár, de ő is azzal hárította el érdeklődésünket, hogy a tárgyalások még csak a kezdeti stádiumban tartanak. Annyit elárult, hogy ha a tervet sikerül tető alá hozni, a műsor leginkább az Inforádió szellemét, stílusát és törekvéseit tükrözné.

A kábeltévés programok telítettek, ezért a cégek nehezen változtatnak - különösen év közben - a nézők által megszokott kínálaton - vélekedtek a Népszabadság által megszólaltatott szakértők. Emiatt lehetséges, hogy nem egy teljesen új csatornát hoznak létre: az elképzelések között szerepel, hogy egy már működő kisebb tévét alakítanának át hírcsatornává. A hírek szerint az egyik kiszemelt az 1,1 millió háztartásba eljutó Filmmúzeum.

Az MTV archívumára építő nosztalgiatévé főszerkesztője, Krasznai János azonban a lapnak cáfolta a váltás hírét. Most kötöttek hosszú távú megoldásokat partnereikkel - érvelt. Annyi változás történik a műsorokban, hogy az MTV körüli bizonytalanság miatt nemcsak magyar, hanem külföldi filmeket is sugároznak majd.