Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Polgári hírtévé kábelen?

2002.06.12. 07:33
Polgári tévével bővülhet ősztől a "második nyilvánosság". Az Inforádió mintája alapján egy műholdas hírtévé jöhet létre - írja a Népszabadság. Az új adó létrehozására Borókai Gábor volt kormányszóvivőt kérték.
Az Orbán Viktor által népszerűsített konzervatív lapok mellett "a polgári nyilvánosság eszközeként" televíziós hírcsatorna is indulhat ősztől - értesült a Népszabadság. A műsort műholdon sugároznák, így nem kell frekvenciáért pályázni a médiahatóságnál. Az már a kábeltelevíziós társaságokkal kötött egyezségeken múlik, hogy hány háztartásba jut el a műsor.

A hírtévé létrehozásával Borókai Gábor volt kormányszóvivőt bízták megf, aki nem cáfolta ugyan a hírt a Népszabadság érdeklődésére, ám részletekkel nem kívánt szolgálni. A hírcsatorna létrehozásának egyik szellemi segítője Bence György egyetemi tanár, de ő is azzal hárította el érdeklődésünket, hogy a tárgyalások még csak a kezdeti stádiumban tartanak. Annyit elárult, hogy ha a tervet sikerül tető alá hozni, a műsor leginkább az Inforádió szellemét, stílusát és törekvéseit tükrözné.

A kábeltévés programok telítettek, ezért a cégek nehezen változtatnak - különösen év közben - a nézők által megszokott kínálaton - vélekedtek a Népszabadság által megszólaltatott szakértők. Emiatt lehetséges, hogy nem egy teljesen új csatornát hoznak létre: az elképzelések között szerepel, hogy egy már működő kisebb tévét alakítanának át hírcsatornává. A hírek szerint az egyik kiszemelt az 1,1 millió háztartásba eljutó Filmmúzeum.

Az MTV archívumára építő nosztalgiatévé főszerkesztője, Krasznai János azonban a lapnak cáfolta a váltás hírét. Most kötöttek hosszú távú megoldásokat partnereikkel - érvelt. Annyi változás történik a műsorokban, hogy az MTV körüli bizonytalanság miatt nemcsak magyar, hanem külföldi filmeket is sugároznak majd.