Népkonyha és nosztalgia

2000.06.27. 13:35
Pacalpörkölt, és jégbehűtött csapolt sör várta a Kádár-korszak elvbarátait a Munkáspárt Teleki-piacon tartott ma délelőtti rendezvényén. A kampányelemeket felsorakoztató esemény fő attrakciója egy gigantikus Kádár-fénykép felállítása volt, illetve Thürmer Gyula pártelnök szociális demagógiától mentes három perces sajtótájékoztatója, amelyben kijelentette: nem siratni, nem gyászolni vagyunk itt, hanem csak emlékeztetni, hogy tíz évvel ezelőtt mennyivel jobban éltek az emberek. Ezután lement a nép közé, ahol lelkesen elemezték neki a három forintos sör, és a néprabló Orbán-kormány közti látható disszonanciát.
Fegyelmezett rögzítés
A Munkáspárt ereje a szervezettségben fogható meg leginkább. Annak ellenére, hogy fél órával Thürmer pártelnök érkezése előtt felborult a keretes Kádár-fénykép, a tagok sebtiben szerzett kalapáccsal és marinamadzaggal felsőbb utasítás nélkül, fegyelmezetten rögzítették a gyorsbüfé ablakrácsaihoz. -Modtam, hogy ne igyál annyit! - ordította a felborult Kádárnak egy férfi, majd nem találva elég támogatottságot véleményéhez, elrohant a túloldali söntés irányába.
-Marika a nyolckeri aktivisták meg vannak szervezve? Nem látom egyikkőjüket sem! -Megvannak, megvannak, csak még nem értek ide!
A pillanatnyi koordinációs problémákon nem kell csodálkozni, a nyolckerbe csak múlt hét csütörtökön jutott el az info, hogy az országos elnökség a piacon kíván píárkodni. Szigetváriné Mária a nyolcadik kerület alapszervezetének elnökségi tagja tehát még így is imponáló gyorsasággal reagált a kihívásokra, ezért Vajda János alelnök sürgető szavai célt tévesztettek az előkészítés lázában.

Kádár és a BKV

Nem úgy, mint a röpcédulák. Valamennyi hátán Kádár János érdeklődik egy parasztembertől, ...és hogy élnek bátyám, lenyűgöző a fekete-fehéren is színes kompozíció, nem csoda, hogy ezt a képet választották a párt vezetői a marketingmunka alapkövének.

-Ugyanolyan volt, mint más munkásember - tudta meg az Index a nyolcker alapszervezetének elnökétől. Gál János annak idején még találkozott is a főtitkárral, amikor a parlamentben átvette tőle a munkaérdemrend bronz fokozatát. Kedves volt, és közvetlen, mintha mindennap találkoztunk volna. Bár lehet, hogy tényleg felismert, mert tetszik tudni BKV-s voltam én jó néhány évig.

Baloldali Front akcióban

Előd, utód
A piac hangulata általában a tolakodó románoktól, és az éppen arrajáró hajléktalanoktól függ leginkább. Miután mindenkiben rögzült, hogy itten politikai rendezvény lesz, a csoportok szegregációja megszűnt, és megannyi bólogatás, valamint egyetértés fogadta a Kádár-poszter körüli felhajtást. Csupán egy törtajkú hölgy biztatta folyamatosan a keretezett kép ledöntésére az érdeklődőket.

-Ennek a szemét gyilkosnak semmi keresnie valója sincs a piacon! - kezdte el agitáló felhívását, de a headsettől, és bajuszától rettentő testőrnek kinéző úriember gyorsan arrébb tessékelte. A Baloldali Front Munkásifjúsági Szövetség két tagja közben szétszórta a lapokat, és már mindenki azt a helyes, és szép fiatalembert várta, aki a párt elnöke, és egyébként Thürmer Gyulának hívják.

,,Övék lett a tőke, miénk maradt Marx"

-Azért választottuk ezt a helyszínt, mert a pártelnök itt lakik, ezen a piacon szokott vásárolni, és itt élnek azok az emberek is, akik az elmúlt tíz évben a padlóra kerültek - mondja az Index kérdésére Serbán Zoltán a rendezvény főszervezője. Saját bevallása szerint ő fizetett forradalmár, és a mai politikai viszonyok taglalása során főként azt sérelmezi, hogy az MSZP folyamatosan elzárkózik a Munkáspárttól. Övék lett a tőke, miénk maradt Marx, de ennek ellenére bízik abban, hogy két év múlva sikerül bejutniuk a parlamentbe.

Legyen minden ingyenes!

A nép között
Thürmer Gyula pontos, a piac médiahiénáktól zsong, láthatóan mindenki büszke az ötlet sikeres propagálására. Ennek szellemében tartotta meg sajtótájékoztatóját, amelyben az ingyenes oktatás és orvosi ellátás mellett érvelt, valamint elítélte azt a politikát, amelyet a szociálisan érzéketlen kormányok a rendszerváltás óta folytattak.

-A Munkáspárt Kádár János szellemében kíván dolgozni, mert akkor sokkal nagyobb biztonságban éltek az emberek. Ezért állítottuk ki ezt a fényképet, és ezért foguk július 8-án összegyűlni Kádár János halálának tizenegyedik évfordulóján a Kerepesi temetőben - emlékeztetni az embereket azokra az időkre.

,,Markomban volt az életük"

A Munkáspártnak jelenleg tizenhétezer tagja van, országos szavazóbázisa kb. száznyolcvanezer fő. Ebből a Teleki-piacon húsz aktivista, és ugyanennyi szimpatizáns vett részt lét-számnövelésféleképp. A számok azonban csalhatnak, ugyanis a pártelnök ingyenes ebédmeghívását (pacalpörkölt, savanyúság, kenyér és sör) sokan elfogadták, így valószínűleg a kerületben sokszorosára ugrott a párt népszerűségi indexe. Pláne a népbevegyülés mozdulatsorával nyerhettek sokat, hiszen Thürmer kérdezz-felelek játékát sokan igénybe vették. Például egy idősödő úr is, aki régi nyomott árak felidézése mellett azt is megsúgta az Indexnek, hogy ő volt a párt repülőgép-technikusa.
-A markomban volt az életük!- mondta ködfátylas szemmel, és elbicegett szakadozott szatyrával.