Valér
-1 °C
0 °C

Bekamerázták Óbudát

2000.11.10. 17:30
Térfigyelő kamerarendszert adtak át a III. kerületben, az önkormányzat huszonhatmillió forintos beruházásával. A rendőrség ezentúl tizenhat kamerával figyeli a kerület legforgalmasabb pontjait. A rendszerhez társasházak és kisvállalkozások is kapcsolódhatnak, a hálózatot ingyenesen kiépítik, csak a kamerák költségét kell állniuk.
Rend nélkül nincs demokrácia - adta át Tarlós István polgármester azt a tizenhat kamerából álló térfigyelőrendszert, melyet a bűnözés szempontjából legkritikusabb pontokra helyeztek el a III. kerületben.

Flórián téri aluljáró vandálbiztos mennyezeti kamerája
Az önkormányzat huszonhatmilliós beruházásának célja, hogy a rendőrség munkáját megkönnyítsék, és Óbuda, illetve Békásmegyer lakói biztonságban érezzék magukat.

Főként a Flórián és Csobánka téren elhelyezett kamerák segítségével észrevétlenül figyelhetik a járókelőket és az autóforgalmat egyaránt. Vége a tilosban parkolóknak, az aluljáróban illegálisan árusítóknak, és zsebtolvajoknak is.

Elhelyezett kamerák
Helta Jenő tér:
2 kamera
Békásmegyeri aluljáró:
2 kamera
Vörösvári út és Bécsi út sarok:
1 kamera
Flórián tér:
4 kamera
Flórián téri aluljáró:
2 kamera
Kolosy tér:
2 kamera
A fix és forgatható kamerák képei a kerületi rendőrségre futnak be, ahol szükség esetén azonnal riasztani lehet a járőröket. A figyelőszolgálat a nap huszonnégy órájában, három órás váltásokkal dolgozik - ismertette Simon Tamás, a kerület rendőrkapitánya. A digitálisan rögzített képeket a bíróság bizonyítékként is elfogadja.

A rendőség meghosszabbított szeme

Négy televízión és egy számítógépes monitoron figyelhető a mozgás, akár végig is lehet követni azt, ahogy valaki áthalad a Flórián téren. Bármilyen rendellenességnél a képet a számítógépen visszakereshetik, kinyomtathatják, és már ki is adhatják a körözést ellene.

Senki sem marad láthatatlan
A bűncselekmények száma csökken a fővárosban, és ez a kerületek által kiépített kameráknak köszönhető - hangsúlyozta Kökényesi Antal, Budapest rendőr-főkapitánya. Ismertek a rendőrök anyagi és létszámgondjai, ezért minden kerületi kezdeményezést meg kell ragadni, mely a rendőrség munkáját elősegíti - folytatta a főkapitány.

Társasházak is csatlakozhatnak

Az önkormányzatnak eltökélt szándéka, hogy tovább bővítsék a rendszer - mondta a polgármester. Társasházak és kisvállalkozók ingyen csatlakozhatnak a hálózathoz, ha fedezik a kamerák költségeit. Egy fix kamera 100-150 ezer, míg egy forgatható több mint 800 ezer forintba kerül. Az üzemeltetésért egy jelképes összeget kérnek, amit kizárólag a figyelőszolgálatot ellátó rendőrök bérezésére fordítanak.

Térfigyelő rendszert legutóbb november 7-én adtak át a Kispest metrómegálló környékén, mely az utazók által használt gyalogos felüljáró folyosóját, és a végállomás előtti üzleteket és a buszmegállókat figyeli.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!