Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

K&H-per: Titokzatos CD-vel védi magát Forró Tamás

2006.05.15. 12:26
Forró Tamás, a Kulcsár-ügy tizedrendű vádlottja néhány hete rejtélyes CD-t kapott, amelyen éppen azok a festmények szerepeltek, amelyeket ő vásárolt különböző aukciókon Kulcsár Attila számára. Forrónak 45 millióért kínálták fel az adathordozón szereplő műalkotásokat. Mindez Forró szerint azt bizonyítja, nem pluszhozamokon osztozkodott Kulcsárral, hanem az exbankosnak teljesített megbízásokat. Forró a bíróság előtt kijelentette: ami a vádiratban szerepel, az nem történt meg.

Körülbelül 48-50 kép szerepel azon a CD-n amelyet nemrégiben a Belvedere Galériának is felajánlott egy magánszemély, mondta Forró Tamás tizedrendű vádlott a Fővárosi Bíróság hétfői tárgyalásán. A Kulcsár-per egyik kulcsszereplőjéről van szó - legalábbis a vádirat szerint -, hiszen az ügyészség Kulcsár Attila vallomása alapján azt állítja: Forró sokszor vett át pénzt az exbankostól, méghozzá azért, hogy a normál hozam fölötti "pluszhozamon" osztozkodjanak.

Nem akart kockáztatni

Ezt a pluszpénzt Forró azért kapta meg a vádirat szerint, mert a Világgazdaság című lapot kiadó Zöld Újság Rt. pénzét a K&H-hoz vitte. Ott aztán Kulcsár kedvére forgathatta portfólió-ügyletei révén az összeget. Forró Tamás ezzel szemben azt állította hétfőn, hogy a Zöld Újság Rt. pénzét sosem bízhatta volna kockázatos tőzsdei ügyletekre. (Forró 2002-ig a Zöld Újság Rt. elnök-vezérigazgatója volt.)

Forró azt is állította, hogy amikor Simicska Lajos megpróbálta a postabanki részesedést, amellyel a Postabank rendelkezett akkoriban, a Mahirnak átjátszani, ő igyekezett a Zöld Újság irányítását megszerezni. Ehhez Kulcsár Attila segítségét kérte. Így kapott pénzt ahhoz, hogy a gyáriparosok szövetségétől és más szakmai szövetségektől megszerezze a Zöld Újság 31 százalékos üzletrészét. E pénz egy része EL Abed Hassantól származott, de ezt a nevet ő akkor meg se nézte, mert úgy tudta, hogy a K&H Banktól, illetve Kulcsártól érkezik, egy M. Brigitta nevű személy közbeiktatásával.

Forró elmondta, hogy a pénzt, mintegy 130 millió forintot meg is kapta Kulcsáréktól, és ezzel sikerült az irányítást megtartania a Zöld Újságban, annak ellenére, hogy 1998 és 2002 között a jobboldali kormány megpróbálta volna akár ingyen megszerezni a gyáriparosoktól az újság irányítását döntően befolyásoló üzletrészt.

Túl sok APEH-vizsgálat volt

Forró azt is elmondta, hogy az 1998-2002 közötti időkben több APEH-vizsgálat is zajlott a Zöld Újság Rt.-nél, mert korábban, Simicska feléségéről írtak a Világgazdaságban. Ekkoriban elbocsátották feleségét is a Szerencsejáték Rt. leányvállalatától. (Simicska felesége e céghez került, erről írt a Világgazdaság.) Később zajlott az újság megmentése a Mahir elől, így folyamatos ellenőrzés alatt ált a cég.

Forró hangsúlyozta, ilyen környezetben nem mert volna Kulcsár Attilához fordulni pénzért, ha tudta volna honnan származik az exbankos által folyósított összeg. Forró cáfolta, hogy korábban vagy később tudott volna az utólagos allokációkról, amelyekkel állítólag Kulcsár az ügyfelek pénzét újraosztotta a tőzsdei ügyletek nyomán.

Kulcsár sokat segített

Kulcsár ekkoriban nagyon sokat segített Forrónak, aki ezért cserébe ingyenes segítséget adott. Forró ugyanis az exbankos megbízásából festményeket vásárolt, és ezeket készpénzért aztán továbbadta Kulcsárnak. A pénzt néha Szekér Gyula ("taxis Gyuszi") vihette Forrónak, de ez a pénz nem a Zöld Újság Rt. eszközeinek forgatásából származott.

Forró elmondta, nem dokumentálták a Kulcsár és a közte zajló megbízásokat, mert ezt nehezítette, hogy az aukciósházak "nem szeretnek számlát adni". Példaként említett egy vidéki galériát, ahol sokat vásárolt, és a nyomozóhatóságnak mégsem tudtak erről dokumentumokat produkálni. Később viszont Forró személyes felszólítására találtak néhány "slejfnit".

Egy titokzatos CD

Forró ugyanakkor meglepő bejelentésessel szolgált a hétfői tárgyaláson: pár hete ugyanis egy magánszemély olyan CD-vel kereste meg a saját aukciósházát, a Belvedere Galériát, amelyen csaknem kivétel nélkül olyan műalkotások szerepeltek, amelyek Kulcsárhoz kerültek, méghozzá úgy, hogy Forró vette azokat különböző aukciókon.

Forró úgy gondolja, hogy ezzel sikerült bizonyítania, hogy nem törvénytelen ügyletek révén kapott pénzt Kulcsártól, hiszen a most felbukkant CD-n szereplő műalkotások értéke 45-50 millió forint lehet. Márpedig ez már olyan nagyságrendű összeg, amely megközelíti azt az értéket, amely az összes általa Kulcsárnak vásárolt kép ellenértéke.