Gusztáv
-4 °C
1 °C

Péntektől újra demonstrálnak a Kossuth tériek

2006.10.25. 16:03
A Liberálisok háza helyén nem bentlakásos tüntetést terveznek a Kossuth téri demonstráció szervezői: naponta este hattól nyolcig követelik majd a kormány és annak vezetőjének távozását. A tüntetők szeretnének ugyanakkor visszatérni a Kossuth térre.

A Deák Ferenc téren folytatódhatnak a demonstrációk Budapesten, ha a tüntetőknek nem sikerül visszatérniük a Kossuth Lajos térre, mondta az MTI-nek a demonstráció egyik vezéralakja, Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 alapítója szerda délután. A képviselő közölte, hogy alternatív helyszíneket keresnek a kormányellenes tüntetés folytatásához.

Nem lesz "bentlakásos" a tüntetés

Takács András a bizottság egyik másik tagja az Index megkeresésére azt mondta, a demonstrációk a tervek szerint a Károly körúton, a Liberális háza helyén lesznek, itt azonban nem "bentlakásos" demonstráció lesz: minden nap hattól nyolcig fogják követelni a kabinet távozását.

"Békés céllal, békés eszközökkel vissza kell foglalnunk ezt a teret. Nincs jogában egy államnak egy közterületet lefoglalni, amikor már nem jönnek ide államfők. Ez egyszerűen visszaélés a demokráciával" - jelentette ki Gonda László.

Harmincan vannak a Kossuth téren

A Kossuth Lajos téri kordonhoz folyamatosan érkeztek, illetve távoztak az emberek, szerda délután három órakor körülbelül harmincan voltak ott. Ezzel egy időben megélénkült a rendőri jelenlét is a környéken: rendőrautók cirkálnak a helyszínen, a térbe torkolló Szalay utcába pedig a korábbi gyakorlatnak megfelelően felállt a vízágyú, mögötte pedig egy rendőrökkel teli teherautó látható.

A Rákóczi-szobrot övező füves területet, a demonstráció korábbi fő helyszínét, szerda déltől elkezdték kitakarítani közterület-fenntartó vállalat munkatársai. Teherautók szállították el a kihelyezett padokat és asztalokat, kukásautókkal gyűjtik a papír, műanyag és fémhulladékot. Egy, a bokrok között parkoló autót trélerrel szállítottak el.

A demonstráció szeptember 17-én kezdődött, azt követően, hogy nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc tavaszi Balatonőszödön elmondott beszéde. Ebben a miniszterelnök beismerte, hogy hazudtak a választási kampányt megelőző másfél évben. Az október 23-i ünnepségek előtt kordonnal vették körül a rendőrök a Kossuth Lajos teret. A helyszínről hétfőn hajnalban kiszorították a tüntetőket.