Újabb magyar katona halt meg Afganisztánban

2008.07.12. 18:21
Június 10-e után ma újabb magyar katona vesztette életét Afganisztánban. Egyelőre nem tudni, mi okozta a robbanást.
Ma délután tűzszerész feladat végrehajtása közben életét vesztette egy magyar katona Afganisztánban - közölte a Honvédelmi Minisztérium.
Nemes Krisztián

A Baghlan Tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tűzszerész részlege feladatvégrehajtásra vonult ki az MH PRT felelősségi körzetébe tartozó területen lévő Kunduz városba vezető útra, amikor - eddig tisztázatlan körülmények között - robbanás történt, melynek következtében a magyar tűszerész katona életét vesztette.

Nemes Krisztiánt, aki csak néhány hete szolgált Afganisztánban, hősi halottá nyilvánította, és posztumusz őrnaggyá léptette elő Szekeres Imre honvédelmi miniszter - jelentették be a HM-ban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón. A most elhunyt Nemes Krisztián százados váltotta Afganisztánban Kovács Gyula hadnagyot, aki egy hónappal ezelőtt halt meg, szintén egy bomba hatástalanítása közben - közölte Nagy Andrea Éva százados, a Honvédelmi Minisztérium (HM) médiaosztályának munkatársa.

Egy ideig nem mennek terepre a tűzszerészek

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tűzszerész részlege egyelőre nem vesz részt semmilyen feladat végrehajtásában. Erről Sándor Tamás parancsnokhelyettes döntött, miután délután a tűzszerész parancsnok, Nemes Krisztián meghalt egy robbanásban. A honvédelmi miniszter és a Baghlan tartományban szolgáló MH PRT parancsnokhelyettese között lezajlott szombat esti videobeszélgetésből kiderült, hogy ezt a döntést Szekeres Imre miniszter is támogatja és megerősíti.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter utasította Havril András vezérezredest, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökét, hogy különleges vizsgáló bizottságot hozzon létre. A honvédelmi miniszter indokoltnak tartja - mivel rövid időn belül második alkalommal következett be tragédia - hogy a bizottságot a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága (MH ÖHP) vezesse, megfelelő szakemberek bevonásával. A bizottság haladéktalanul, az első légi híddal Afganisztánba utazik. A vezérkari főnök Benkő Tibor vezérőrnagyot, MH ÖHP parancsok-helyettest bízta meg a vizsgálat vezetésével. Benkő vezérőrnagynak mind a két esetről részletes jelentést kell tennie.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter vidéki programját megszakítva Budapestre utazik, hogy beszéljen a magyar alakulat parancsnokával.

Ez a második katonahalál

Egy hónappal ezelőtt vesztette életét egy magyar katona, Kovács Gyula Afganisztánban, miközben magyar idő szerint reggel hét órakor egy házi készítésű bombát próbált hatástalanítani, ám az felrobbant. A katona a Baglán tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport tűzszerész részlegének volt a tagja.

A magyar tűzszerészeket azért hívták ki a helyi hatóságok, mert Baglán várostól nem messze, egy másodrendű úton bomba robbant és át kellett vizsgálni a területet. A területen egy afgán civil autó alatt robbant bomba. A detonáció után a területért felelős magyar egység tűzszerészeitől kértek segítséget. A terület átvizsgálásakor újabb robbanószerkezet került elő.

A szakemberek először robottal próbálták meg elmozdítani és hatástalanítani az újabb bombát, de nem sikerült. Kovács Gyula, 30 éves tűzszerész főtörzsőrmester, a szakaszparancsnok úgy döntött, hogy elvontatják a szerkezet, de amikor hozzálátott a horgok rászereléséhez, a bomba felrobbant. Bár a magyar katonán az egyik legkorszerűbb nehéz tűzszerészruha volt, a robbanás akkora volt, hogy a felszerelés nem tudta megvédeni az életét. Egy másik magyar katona könnyebb sérüléseket szenvedett, a harmadik tűzszerész és a műszaki autó sofőrje sértetlen maradt.