Bernadett
0 °C
4 °C

A büdzsé módosításáért imádkoznának a katolikusok

2004.11.09. 16:10
Kétszáz katolikus iskola diákjai és tanárai fognak mindennap imádkozni a jövő évi költségvetés tervezetének módosításáért; legalábbis ha az iskolaigazgatók teljesítik Veres András püspök kérését. A katolikus püspöki konferencia titkára szerint az egyház és az állam viszonya "sem kiegyensúlyozottnak, sem jónak nem mondható".
Veres András püspök kedden azt kérte a katolikus iskolák vezetőitől, hogy a tanárok és a diákok imádkozzanak mindennap "az egyházi iskolákat ellehetetlenítő szándék" megszűnéséért. A püspök arra is kérte az igazgatókat, szervezzenek helyi találkozókat a parlamenti képviselőkkel a jövő évi költségvetés tervezetének módosítása érdekében.

"Mi nem akarunk a magunk számára pozitív előnyöket szerezni, mi az egyenlő szintű támogatásért küzdünk, és ha ez biztosítva lesz számunkra, elhallgatunk azonnal" - mondta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára újságíróknak azután, hogy megbeszélést folytatott mintegy kétszáz iskolaigazgatóval Budapesten.

Alkotmánybírósághoz fordulhatnak

Veres közölte, ha nem sikerül az ügyben belátható időn belül érdemben egyeztetniük az illetékes minisztériumokkal, az egyház megkeresi a legfőbb közjogi méltóságokat. Hozzátette, úgy értékelte, hogy az illetékes tárcákkal történt eddigi megbeszéléseken nem történt érdemi előrelépés, és megerősítette korábbi közlését: ha nem látnak más eszközt, az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Veres András rámutatott arra, ha megvalósul, amit az Oktatási Minisztérium gazdasági államtitkára mondott, és gyermekenként csak 100-110 ezer forintot kapnak iskoláik jövőre, akkor az az ideihez képest 3-3,5 milliárd forinttal kevesebbet jelent majd, nem beszélve az inflációról.

A püspök kérdésre válaszolva úgy értékelte, hogy az egyház és a kormányzat kapcsolata "sem kiegyensúlyozottnak, sem jónak nem mondható". A katolikus egyház hat másik iskolafenntartó egyházzal együtt a napokban közös nyílt levélben is hangot adott tiltakozásának a 2005-ös költségvetésről szóló törvény tervezete miatt.