Katona várhatóan távozik

2000.05.10. 11:50
A miniszterelnökkel folytatott keddi megbeszélésünkből és a Fidesz elnökségének szerdai döntéséből következően biztos vagyok abban, hogy Orbán Viktor már megírta a felmentésemet kezdeményező levelet - nyilatkozta Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter. A miniszter elmondta, hogy hivatalos tájékoztatást még nem kapott az elnökség szerdai döntéséről, a KHVM részekre bontásáról, csak újságírói kérdésekből értesült róla.

Katona Kálmán
Felmentik, vagy lemond?
Az MTI értesülése szerint a Fidesz elnöksége még szombaton döntött a közlekedési tárca sorsáról. Katona Kálmán elmondta: nem ért egyet a miniszterelnök döntésével, miszerint máshová helyeznék át a sikeresen működő távközlési és hírközlési ágazatot, és szakmai ellenérveit tudomására is hozta. A miniszterelnök azonban közölte velem, hogy nem győztem meg - mondta Katona Kálmán.

Katona Kálmán beszámolt arról is: a keddi megbeszélésen elmondta Orbán Viktornak: azzal, hogy nem mond le, a figyelmet akarja felhívni arra, mennyire kockázatosnak tartaná a hírközlés és a távközlés megbolygatását.

Orbán Viktor erre azt mondta, még egyszer megfontolja az érveimet, de ha nem fogadja el, akkor felmentésemet kezdeményezi Göncz Árpád köztársasági elnöknél - idézte fel Katona Kálmán. A miniszter hozzátette: nagyon sajnálja, hogy Orbán Viktor a felmentését kéri, hiszen sok energiát fektetett ebbe a munkába.

Addig is, amíg megkapom a felmentésemet, feladataimat a legjobb tudásom szerint ellátom, így szerdán este Varsóba utazom, ahol én vezetem azt a kormánydelegációt, amely Magyarországot képviseli az információs társadalomról szóló konferencián - jelentette ki a miniszter.

Az Index információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök Katona Kálmánnal folytatott keddi személyes megbeszélésén határozottan kizárta azt a lehetőséget, hogy a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (KHVM) vízügyi részlegeit a kisgazda vezetésű agrártárcához helyeznék át.

Értesüléseink szerint a kormányfő és a miniszter között azért alakult ki vita, mert az új elgondolás szerint a a KHVM informatikai osztályait a Miniszterelnöki Hivatalhoz, illetve esetleg a Gazdasági Minisztériumhoz kerülnének át.

A közlekedési miniszter kedden tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel a közlekedési-hírközlési és vízügyi tárca esetleges szétbontásáról. Az elképzelések szerint a hírközlés és a távközlés teljes egészében átkerülne az új informatikai kormánybiztos irányítása alá. Ezen felül a vízügyet minden valószínűség szerint a földművelési tárcához csoportosítják át - adta hírül az MTI.

Katona Kálmán viszont nem akarja megbontani a tárca egységét, így a patthelyzet könnyen a miniszter leváltásához vezethet. Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggeli szokásos rádióinterjújában kijelentette: elsősorban Katona Kálmántól függ, hogy a kormány tagja kíván-e maradni. Orbán Viktor a tárca átalakításának szükségességéről szólva elmondta: az információs társadalom fejlődése indokolttá teszi, hogy a távközlés, a hírközlés és az informatika, valamint az audiovizuális iparág ne a hatósági munkákat ellátó KHVM-hez tartozzon.

Orbán Viktor az MTI szerint kiemelte, hogy a tervezett változtatások nemcsak a KHVM-re vonatkoznak, hanem két-három tárcát érintenének. Nem tervez viszont olyan átszervezéseket, amelyek a koalíciós belső arányokat, illetve feladatokat érintenék. Katona Kálmán munkáját értékelve a kormányfő elismeréssel szólt az árvíz elleni védekezésről, a vasutassztrájk kezeléséről és az 1800-as mobiltelefon tender lebonyolításáról, azt a véleményt fogalmazva meg, hogy a kormány egyik legkiválóbb közszeretetnek örvendő tagjáról van szó.