Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megérkeztek a kubai menekültek

2007.10.10. 06:29

Kedden éjszaka megérkeztek Magyarországra a kubai menekültek, akik eredetileg az Egyesült Államokba akartak szökni, de miután az nem sikerült, három évig a guantanamói amerikai támaszpontok éltek, majd idén augusztusban a magyar hatóságok a befogadásukról döntöttek. A menekültek egy befogadó állomásra kerültek.

A 28 kubai menedékjogot kért hazánktól. Elhelyezésükről a Baptista Szeretetszolgálat gondoskodik, ellátásuk egy részét pedig egy évig az Egyesült Államok kormánya fizeti.

A menekültek beilleszkedését azzal segítik, hogy civil szervezetek bevonásával számukra egy intenzív nyelvtanfolyam indul, valamint a mindennapi életvitelhez szükséges legalapvetőbb kulturális és társadalmi ismereteket is kapnak. Az integrációs program keretében segítséget kapnak ahhoz, hogy bekerüljenek a magyar munkaerőpiacra.

A kubai menekültek befogadását augusztus végén ajánlotta fel Magyarország, részben azért, hogy helyrehozza a gázvita következményeként keletkezett repedéseket a magyar-amerikai kapcsolatokon.