Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Megérkeztek a kubai menekültek

2007.10.10. 06:29

Kedden éjszaka megérkeztek Magyarországra a kubai menekültek, akik eredetileg az Egyesült Államokba akartak szökni, de miután az nem sikerült, három évig a guantanamói amerikai támaszpontok éltek, majd idén augusztusban a magyar hatóságok a befogadásukról döntöttek. A menekültek egy befogadó állomásra kerültek.

A 28 kubai menedékjogot kért hazánktól. Elhelyezésükről a Baptista Szeretetszolgálat gondoskodik, ellátásuk egy részét pedig egy évig az Egyesült Államok kormánya fizeti.

A menekültek beilleszkedését azzal segítik, hogy civil szervezetek bevonásával számukra egy intenzív nyelvtanfolyam indul, valamint a mindennapi életvitelhez szükséges legalapvetőbb kulturális és társadalmi ismereteket is kapnak. Az integrációs program keretében segítséget kapnak ahhoz, hogy bekerüljenek a magyar munkaerőpiacra.

A kubai menekültek befogadását augusztus végén ajánlotta fel Magyarország, részben azért, hogy helyrehozza a gázvita következményeként keletkezett repedéseket a magyar-amerikai kapcsolatokon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!