Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Orbán Viktor a KDNP-ben?

2003.12.06. 18:00
A Kereszténydemokrata Néppárt választmánya szombaton úgy döntött, hogy az elnökség felmentést adhat a kettős párttagság tilalma alól. A Fidesz elnöke üdvözölte a döntést és szavai szerint azt fontolgatja, hogy felvételét kéri a pártba.
Orbán Viktor szombaton Budapesten úgy vélte: a kettős párttagság "hosszabb távon megoldja a kérdést, hogyan kell az egyébként sok árnyalatot magának tudó keresztény-nemzeti-polgári-konzervatív jobboldalnak, az ilyen érzelmű embereknek együttműködni".

Mindenki megmaradhat magának

"A kettős tagság intézménye alkalmas arra, hogy létrehozzuk azt az egységet, amelyen belül mindenkinek megmaradhat a saját ideológiai gyökérzete, megmaradhat a saját világképe, megmaradhat a saját életérzése, a saját hangulata, a saját történelme és megmaradhat a saját karaktere is" - mondta a Fidesz elnöke, volt kormányfő a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országos választmányi ülésén tartott előadását követően újságíróknak.

A KDNP országos választmánya szombaton úgy döntött, a kettős tagság tilalma alól az ügyvezető elnökség felmentést adhat ahhoz, hogy a KDNP tagja beléphessen az Európai Néppárt tagszervezetébe, illetve fordítva. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, "fontolgatja", hogy éljen a kettős tagság adta lehetőséggel és kérje felvételét a KDNP-be.

Felszabadított és szabad Európa

"Kereszténydemokraták nélkül nem tudunk olyan módon kormányozni, hogy biztosíthassuk a magyar emberek jövőjét" - jelentette ki a volt miniszterelnök. "Ha a kereszténydemokraták nem akarnak társutaspárt lenni, ha saját értékeik útját akarják járni, akkor valószínűleg erre egyetlen út kínálkozik: minél szélesebb összefogás a hasonló értékrendű pártokkal, ez valósulhat meg a kettős tagsággal" - fogalmazott.

Orbán közölte továbbá: "most éljük azokat a napokat, amikor Európa a jaltai megállapodásban szereplő megfogalmazás szerint felszabadított Európából az első szabad európai választások eredményeképpen szabad Európává válik".

Belpolitikai döntés az EU-választás

Emlékeztetett: a Fidesz Szabad Európa lista néven indítja jelöltjeit az európai parlamenti választásokon, és a lista összetétele, programja, szellemisége a KDNP számára is elfogadható. Surján László kereszténydemokrata politikus harmadik helyen szerepel a listán.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: az európai parlamenti választás nem külpolitikai, hanem messze ható belpolitikai jelentőségű döntés lesz.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft