Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

81 ezerben maximalizálták a külföldi munkavállalók számát

2002.01.15. 17:59
A külföldi munkavállalók száma nem haladhatja meg a 81320-at 2002-ben - döntött keddi ülésén a kormány. A kabinet külföldi munkavállalónak számítja a határon túli magyarokat is, így a kedvezménytörvényből kifolyólag munkába álló határon túli magyarokkal együtt dolgozhat legfeljebb 81 ezer külföldi hazánkban. Ezt a keretszámot annak alapján határozták meg, hogy tavaly ennyi betöltetlen álláshely volt Magyarországon. A kabinet javaslatáról az Országos Munkaügyi Tanács dönt egy héten belül.
Az a fajta riadalomkeltés, amely több tízmillió román, ötvenmillió ukrán, egymilliárd indiai vagy 1,2 milliárd kínai magyarországi munkavállalásáról szól, teljeséggel megalapozatlan - közölte a kormány keddi ülését követő tájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő. Tájékoztatása szerint 81320-ban maximalizálták a Magyarországon foglalkoztatható külföldiek számát.

Erre a szóvivő szerint egy 1991-es törvény hatalmazza fel a kabinetet. A keretszámot annak alapján állapította meg a kabinet, hogy 2001-ben hány betöltetlen álláshely volt hazánkban. A statisztikákat ismertetve a kormányszóvivő elmondta: tavaly júniusban 36 ezer 810 külföldi munkavállalót foglalkoztattak a munkáltatók.

Származás alapján nem diszkriminálnak a hatóságok

A kedvezménytörvény eredményeképp Magyarországon munkára jelentkező határon túli magyarokkal együtt foglalkoztathatnak több mint 81 ezer munkavállalót, de ebbe a keretszámba számítják a kétoldalú megállapodások alapján itt dolgozók létszámát is. Leszögezte: a kormány tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, amelyet Romániával aláírt, az említett keretszámon belül a Romániából jelentkezők között nemzetiségi alapon a hivatalos szervek nem tesznek különbséget.

A munkaügyi tanács kezében a döntés

A kabinet javaslatáról az Országos Munkaügyi Tanács dönt egy héten belül. Lefelé módosítható a keretszám, fölfelé azonban nem - húzta alá Borókai Gábor.