Szilvia
5 °C
16 °C

81 ezerben maximalizálták a külföldi munkavállalók számát

2002.01.15. 17:59
A külföldi munkavállalók száma nem haladhatja meg a 81320-at 2002-ben - döntött keddi ülésén a kormány. A kabinet külföldi munkavállalónak számítja a határon túli magyarokat is, így a kedvezménytörvényből kifolyólag munkába álló határon túli magyarokkal együtt dolgozhat legfeljebb 81 ezer külföldi hazánkban. Ezt a keretszámot annak alapján határozták meg, hogy tavaly ennyi betöltetlen álláshely volt Magyarországon. A kabinet javaslatáról az Országos Munkaügyi Tanács dönt egy héten belül.
Az a fajta riadalomkeltés, amely több tízmillió román, ötvenmillió ukrán, egymilliárd indiai vagy 1,2 milliárd kínai magyarországi munkavállalásáról szól, teljeséggel megalapozatlan - közölte a kormány keddi ülését követő tájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő. Tájékoztatása szerint 81320-ban maximalizálták a Magyarországon foglalkoztatható külföldiek számát.

Erre a szóvivő szerint egy 1991-es törvény hatalmazza fel a kabinetet. A keretszámot annak alapján állapította meg a kabinet, hogy 2001-ben hány betöltetlen álláshely volt hazánkban. A statisztikákat ismertetve a kormányszóvivő elmondta: tavaly júniusban 36 ezer 810 külföldi munkavállalót foglalkoztattak a munkáltatók.

Származás alapján nem diszkriminálnak a hatóságok

A kedvezménytörvény eredményeképp Magyarországon munkára jelentkező határon túli magyarokkal együtt foglalkoztathatnak több mint 81 ezer munkavállalót, de ebbe a keretszámba számítják a kétoldalú megállapodások alapján itt dolgozók létszámát is. Leszögezte: a kormány tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, amelyet Romániával aláírt, az említett keretszámon belül a Romániából jelentkezők között nemzetiségi alapon a hivatalos szervek nem tesznek különbséget.

A munkaügyi tanács kezében a döntés

A kabinet javaslatáról az Országos Munkaügyi Tanács dönt egy héten belül. Lefelé módosítható a keretszám, fölfelé azonban nem - húzta alá Borókai Gábor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?