Gerzson
-3 °C
3 °C

Az MSZP Orbán felelősségét vizsgálja Szabadi-ügyben

2001.07.13. 16:31
A Szabadi-ügyben a miniszterelnök felelősségét vizsgáló bizottság fölállítását kezdeményezi az MSZP. Keller László frakcióvezető-helyettes még akkor is a végére jár az ügynek, ha a fideszes honatyák meggátolják a testület létrehozását. A szocialista politikus szerint Orbán Viktor saját magát hazudtolná meg, ha felelősségét másra passzolná át, hiszen a kormányfő tíz évvel ezelőtt ellenzéki képviselőként úgy vélekedett: az egyes tárca vezetőiért a miniszterelnököt terheli a politikai felelősség.
Többtucatnyi kérdést tesz föl Keller László és Tóth András szocialista képviselő Orbán Viktornak, Stumpf Istvánnak és Polt Péternek a Szabadi-ügy kapcsán. A politikusok úgy vélik, hogy rengeteg, az FVM-ben történt visszaélés elkerülhető lett volna, ugyanis ők már egy évvel ezelőtt a parlamentben felhívták a FVM kétes pénzügyi tranzakcióira a figyelmüket. A kormányfőtől elsősorban azt kérdezik: hogyan lehet az, hogy Szabadi politikai államtitkár magához vonta a közigazgatási államtitkári jogokat, és ez senkinek nem tűnt föl.

Szabadi hallgat
Megtagadta a válaszadást pénteki kihallgatásán Szabadi Béla, mert a hatóságok véleménye szerint nem veszik figyelembe azt, amit mond - nyilatkozta az MTI-nek a politikus védőügyvédje. Szőgyényi József megemlítette: védence olyannyira értelmetlennek látja még a védekezést is, hogy míg csütörtökön minden kérdésre válaszolt, addig pénteki kihallgatásakor megtagadta a válaszadást.

Tizenöt napon belül várnak választ

Stumpf István kancelláriaminisztertől azt akarják megtudni, hogyan működik a MEH belső ellenőrzési rendszere, ugyanis senki semmit nem érzékelt Szabadi ténykedéséből. Polt Péter legfőbb ügyésztől pedig azt kérdezik: mit kell annak érdekében tenni, hogy az ügyészség ne egy-két éves késéssel kezdje meg a nagy horderejű ügyek kivizsgálását. A címzetteknek tizenöt napon belül válaszolniuk kell.

Ezenkívül a szocialisták vizsgálóbizottság fölállítását is kezdeményezik, amely azt boncolná, hogy van-e felelőssége a miniszterelnöknek a Szabadi-ügyben. Az MSZP már meg is jelölte azt a három politikust, akiket delegál a testületbe. Keller László, Tóth András és Vastagh Pál viszont már most megkezdik a grémium munkájának előkészületeit.

Jelentés bizottság nélkül is készül

Ha a parlamenti többség mégsem támogatja a bizottság létrejöttét - ami nem lenne meglepő, hiszen eddig egyetlen ellenzéki kezdeményezésű vizsgáloóbizottság sem alakulhatott meg -, ők az ősszel elkészítik jelentésüket, s a parlament elé tárják.

Orbán szavaival érvelnek

A szocialista honatyák szerint a kormányfő maga is sejtheti, hogy felelős a történtekért. Orbán Viktor tíz évvel ezelőtt, még ifjú, ellenzéki képviselőként a parlamentben Kupa Mihály, akkori pénzügyminiszterrel kapcsolatban azt mondta: a tárcák vezetőiért a miniszterelnök a felelős. Szintén ugyanebben a beszédében kijelentette: "Ha egyes intézkedésekert vagy azok elmaradásáért - akárcsak az állampárti időkben - lehetetlen megnevezni a felelősöket, akkor mindazért, ami itt történik, véleményünk szerint a miniszterelnök urat személyesen terheli a felelősség". A Horn-kormány hatalomra jutása után pedig úgy vélekedett Orbán Viktor, hogy "minő változásokon tudnak átmenni a politikusok akkor, ha ellenzékiből kormánypártivá lesznek!".