Dömötör
-1 °C
14 °C

Keller parlamenti felszólalása miatt fizethet

2002.02.22. 10:21
Parlamenti felszólalása miatt kell 700 ezer forintot fizetnie Demeter Ervin titokminiszter számára Keller László szocialista politikusnak. Keller a miniszterelnöktől érdeklődött arról: miért nem vizsgálták Torgyán József hungarista kapocsolatait. A Pest Megyei Bíróság egy 1978-as ítéletre hivatkozva marasztalta el Kellert.
Egy 1978-as Legfelsőbb Bírósági ítélet alapján kötelezték 700 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére Keller László szocialista frakcióvezető-helyettest. A bíróság azért marasztalt el egy céget annak idején, mert annak személyzeti vezetője olyan minősítést csatolt egy munkavállaló személyi anyagához, ami alkalmas lehetett jóhírnevének megsértésére. Többek között azzel indokolta az akkori döntést a bíróság, hogy a bizonyítás azt terheli, aki más jóhírnevének sértésére alkalmas tényállítást közöl, vagy véleményt ad, minősítést készít. A bíróság felhívta a figyelmet ítéletében: a személyzeti munkában meg kell őrizni a bizalom, a nyiltság, az őszinteség légkörét. "A személyzeti munkát a szocialista humanizmusnak kell jellemznie. Nem szabad megtűrni a rágalmazást. A személyzeti munkában nem érvényesülhetnek szubjekítv szempontok."

A Pest Megyei Bíróság jogerős ítélete szerint Keller László megsértette a miniszter személyiségi jogait amikor parlamenti felszólalásában majd nyilatkozatában tényként azt állította, hogy Demeter nem tett meg valamit, amit beosztásánál fogva meg kellett volna tennie.

Keller Orbán Viktortól kérdezett

Keller László még 2000. decemberben a Parlamentben intézett kérdést Orbán Viktorhoz, a miniszterelnök válaszára pedig azt mondta, hogy talán azért nem vizsgálják a titkosszolgálatok a kisgazdapárt és a Hungarista mozgalom közötti esetleges kapcsolatot, mert annak Demeter Ervin titokminiszter apja is tagja. Keller László mindezt elmondta a TV2 Tények című műsorában és szavait idézte a Magyar Hírlap is.

Bár Keller László kérdését a miniszterelnökhöz intézte, az Demeter Ervinre is vonatkozott. Ő egy nemzetbiztonsági ügyben vizsgálat elmaradásának okáról faggatta Orbán Viktort és ennek kapcsán nyilatkozott arról, hogy közrejátszhatott ebben az is, hogy a miniszter apja is a hungarista mozgalom tagja. Mindez a bíróság szerint olyan tényállítás ami alapot adhat a személyiségi jog megsértésére.

Ez már nem vélemény

A közszeplőknek ugyan jobban kell tűrniük kritikát, mint másoknak. Keller László kérdése azonban nem csupán véleményt és bírálatot tartalmazott, hanem burkoltan tényt állított. Mégpedig azt, hogy Demeter személyes okból súlyosan megszegte hivatali kötelezettségét. Ezzel pedig túllépte a véleményszabadság határait és megsértette Demeter személyiségi jogát- az ítélet szerint.

A bíróság ebben a perben azt nem vizsgálta, hogy igaz -e mindaz, amit Keller László Demeter Ervin édesapjáról állított. Csupán annyit, hogy valóban miatta maradt-e el egy nemzetbiztonsági vizsgálat. Ezt pedig Keller László nem bizonyította.

Keller: némaságra ítélt parlamenti képviselők

Keller László az ítélethirdetést követően újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy minden lehetséges jogorvoslati lehetőséggel élni kíván, "mert ebbe az ítéletbe nem lehet belenyugodni". Véleménye szerint ez a határozat azt jelenti, hogy a képviselők gyakorlatilag némaságra vannak ítélve a parlamentben, nem kérdőjelezhetik meg a miniszterek, a miniszterelnök munkáját, és nem fogalmazhatnak meg kritikát a kormány felé. A szocialista politikus közölte: a Legfelsőbb Bíróságon fog benyújtani jogorvoslati kérelmet, mert az ez ítélet a parlament demokratikus működésének a végét jelentheti.