Keller vadászott Polt vadásztársaira

2004.06.02. 07:07
A Népszabadság értesülése szerint Péterfalvi Attila vizsgálatot indított annak kiderítésére, törvényt sértett-e Keller László, amikor magyar vadásztársaságoktól adatokat kért be arról, hogy bizonyos közéleti szereplők, illetve politikusok kikkel vadásznak? Az ombudsman vizsgálja, hogy a közpénzügyi államtitkár kérhet-e információkat különböző társaságoktól azok ügyfeleiről, a kilőtt állatok számáról és értékéről. Keller a legfőbb ügyész vadászati partnereit firtatta egy hónapja a parlamentben.
A lap megkeresésére az adatvédelmi biztos csupán annyit közölt: folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik. A Népszabadság információi szerint viszont az ombudsmani vizsgálat megállapította: a közpénzügyi államtitkár vadászati nyilvántartásával hibázott, a törvény kimondja ugyanis, hogy a vadászati naplókba csupán a vadászati hatóság emberei tekinthetnek be. Ha ezt az államtitkár is megtette, törvénysértést követett el.

Visszafelé sülhet el

Egy hónappal ezelőtt Keller László a parlamentben kérdést intézett a legfőbb ügyészhez. Arról érdeklődött, etikusnak tartja-e, hogy ő, mint jelentős közjogi méltóság, együtt vadászik nem pusztán gazdasági vezetőkkel, hanem folyamatban lévő, bűncselekménygyanús ügyek érintettjeivel, esetleg gyanúsítottjaival is. A legfőbb ügyész helyettese, Belovics Ervin válaszában arra kérte a szocialista politikust, ha bűncselekményről értesül, tegyen feljelentést. A vizsgálódás azonban meglehet, "visszafelé sül el", mert Perenyei Tamás, az Orbán-kabinet államtitkára beperelte az államtitkárt.

A magyarországi vadállomány az állam tulajdona, az ezzel kapcsolatos információk közérdekű adatnak minősülnek - érvelt a Népszabadságnak Keller László. Különösnek tartja, hogy még ki sem állt a nyilvánosság elé, már vizsgálat és per indult ellene. Az államtitkár szerint szó sincs arról, hogy törvényt sértett volna, csupán a munkáját végezte.  • Tippek
  • Árfolyam