Donát
-4 °C
2 °C

Kellerék vádolnak, a kancellária cáfol

2001.05.10. 18:03
Kedden két szocialista interpellációra is valótlanságokkal reagált a kormány képviseletében Bogár László, MeH-államtitkár - állítja Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes és Veres János MSZP-s képviselő. Keller úgy véli: a privatizációs törvény durva megsértését jelentené, ha az ÁPV Rt. értékesítés céljából átadná a Magyar Fejlesztési Banknak az állam tulajdonát képező 12 agrárcéget. Veres pedig az Országimázs Központ és a Fidesz kapcsolatát firtató kérdésére adott válasszal elégedetlen. A kancellária sajtóosztálya nem ért egyet Keller Lászlóval, mert szerintük az ingyenes átadás nem ütközik semmilyen törvénnyel.
Keller László és Veres János szocialista politikusok csütörtöki sajtótájékoztatójukon bejelentették: miután a kormány képviselői folyamatosan hazugságokkal válaszolnak az interpellációkra, a jövőben a nyilvánosság segítségével cáfolják a kormánytagok valótlan állításait. A képviselők ugyanis úgy látják: a háromhetenkénti ülésezés nem teszi lehetővé, hogy egy-egy kérdést újból feltegyenek a plénum előtt az illetékeseknek. A legutóbbi interpellációs napon két ilyen kérdésük is volt Kelleréknek.

Keller László
Veres János azt firtatta a miniszterelnökhöz intézett interpellációjában, mi a kapcsolat az "Országblamázs Központ pénzköltései és a Fidesz pártimázs építése között?". Felszólalásában a képviselő rámutatott, hogy egybecseng a Fidesz dabasi kampányának szlogenje, illetve az állami ünnepségek jelmondata, így gyakorlatilag állami milliárdokból készíti elő a vezető kormánypárt választási kampányának üzeneteit. Veres szerint a kérdés érdemi részével a válaszoló Bogár László nem foglalkozott viszont kijelentette: "A közelmúltban született bírósági ítéletből kitetszik: önök a törvény által védett adatokat is napvilágra kívántak hozni és a bírósági eljárás során - hogy, hogy nem - ezen adatoknak egy része kiszivárgott a sajtóba". (Keller és Veres azért indított pert az Országimázs Központ ellen, mert a kancellárián megtagadták a központ szerződéseinek kiadását. A bíróság pontatlanságra hivatkozva utasította el a szocialista honatyák keresetét, leszögezve, hogy az imázsközpont a határidők be nem tartásával okot adott a perindításra.)

Veres úgy véli: nem igaz Bogár állítása, hisz a bíróság csupán annyit állapított meg, hogy pontatlan volt kérésük, elmarasztaló határozat az imázsközpontra nézve született, mely a bíróság álláspontja szerint törvénysértéseivel okot adott a perindításra. Kiszivárogtatás nem történt, hisz nyilvános tárgyaláson foglalkozott keresetükkel a bíróság.

Keller sérelmezi az agrárcégek ingyenes átadását

Keller László azt sérelmezte, hogy a privatizációs törvényt megsértve akarja az ÁPV Rt. ingyenesen átadni a Magyar Fejlesztési Banknak a tizenkét állami tulajdonban lévő agrárcéget eladás céljából. Erre szerinte a jogszabály nem ad lehetőséget, sőt kifejezetten tiltja az értékesítés céljából történő ingyenes vagyonjuttatást, így nem igaz Bogár azon állítása, hogy a jogszabály kifejezetten lehetővé teszi azt. Keller úgy látja egy olyan kérdésre is reagált Bogár László, ami el sem hangzott, jelesül senki nem állította, hogy a termőföldet értékesítenék, Bogár reagálásában mégis biztosította erről a szocialista politikust.

Veres János
Aggályos az is, hogy a földtörvény szerint legfeljebb 2500 hektárnyi földet haszonbérelhet egy gazdasági társaság, miközben a 12 agrárvállalat ennél jóval nagyobb földbirtokkal rendelkezik. A szocialista honatya azt is hazugságnak tartja, hogy a cégeket a dolgozók vehetnék meg, hisz a privatizációban a cégek menedzsmentje is részt vehet majd. Ráadásul csak olyan gazdasági társaság veheti meg a vállalatok bármelyikét is, amelynek 20-80 millió forint közötti alaptőkéje van, ekkora összeget pedig, nem föltétlenül tudnak "összedobni" az egyszerű dolgozók. Hozzátette: ez felveti annak veszélyét, hogy a kormánynak szimpatikus menedzserek kezébe kerüljenek az agrárcégek.

A MeH cáfol

A Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodája az Index megkeresésére határozottan cáfolta, hogy a privatizációs törvénybe ütközik az agrárcégek ingyenes átadása. Mint fogalmaztak, a kabinet 2000/45/2001-es határozata világosan rögzíti: a 12 céget az ÁPV Rt-nek ingyenesen kell a Magyar Fejlesztési Banknak átadnia, melyre a privatizációs jogszabály lehetőséget teremt. A kancellárián azzal sem értenek egyet, hogy a dolgozók ne privatizálhatnák a részvénytársaságokat, hisz a kabinet határozata kifejezetten előírja, hogy a dolgozók számára kell értékesíteni a társaságokat. A földtörvény kijátszását a Miniszterelnöki Hivatal visszautasította, leszögezve, hogy az ezzel kapcsolatos koncepció kidolgozása jelenleg is folyik.