Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szatmári valóban kém volt?

2005.08.31. 06:50
A kormányfő kézhez kapta Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár jelentését az úgynevezett Szatmári-ügyről. A jelentés tartalma államtitok, de a Népszabadság szerint "nem elképzelhetetlen", hogy a Szatmári házaspár férfitagja valóban kém volt.

Vizsgálat indult azzal kapcsolatban, hogy államtitoksértés történt-e akkor, amikor nyilvánosságra hozták a Szatmári-házaspár állítólagos kémmúltját, írja a Népszabadság.

Mint arról nemrég beszámoltunk, egy nemzetbiztonsági átvilágításon kiderült, hogy a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) egyik munkatársa - a gyanú szerint - a román hírszerzésnek dolgozott. A nemzetbiztonsági szolgálatok az illetőt kiszorították az országból, noha - mint megtudtuk - továbbra is itt él, sőt, letelepedési engedélyt is kapott.

Az Index több forrásból származó információi szerint az érintett Szatmári Ildikó, aki egyebek mellett az oktatási tárca főtanácsosa is volt. Férje, Szatmári Tibor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség budapesti irodavezetője volt, és ő is kapcsolatban állt a HTMH-val.

Ki nem tudott róla?

Gyurcsány Ferenc hétfőn kapta kézhez Tóth András, a Nemzetbiztonsági Hivatal politikai államtikárának jelentését a minisztereket is érintő kémügyben. A jelentés tartalma államtitok. Az Index információi szerint Gyurcsány már tavasszal tudott a kémhistóriáról. A Népszabadság szerint egy parlamenti képviselő már májusban jelezte, hogy tud a történetről, noha a lap szerint csak törvénytelen módon kerülhettek információk a név nélkül emlegetett képviselő birtokába.

A lap úgy tudja, hogy a házaspár férfitagja "nem elképzelhetetlen", hogy valóban kém volt.