Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Spanglivita a parlamentben

2003.04.28. 12:58
A Kendermag Egyesület hétvégi, a kenderszármazékok fogyasztásának liberalizálását támogató demonstrációja is téma volt az Országgyűlés hétfői ülésén. A rendőrség a szokásos módon biztosítja a tüntetést, a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkára pedig távol marad.
A Kendermag Egyesület vasárnapi tüntetése a parlament hétfő koradélutáni ülésén napirend előtt is téma volt. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője arra volt kíváncsi, hogy mi a kormánytöbbség álláspontja a demonstrációról, amelyen a kenderszármazékok fogyasztásának liberalizálását támogató demonstrációt tart a Kendermag Egyesület. "A legalizálás bátorításával a kábítószeres létbe vethetik a fiatalokat" - mondta Herényi.

"Valaki már a zárjegyen töri a fejét"

Herényi Károly az MDF minden tagja nevében elhatárolódott a rendezvénytől. Úgy fogalmazott: március 1-je óta a törvény nem bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt kábítószer-fogyasztásra hív fel, mert a kormányoldal legalizálta a drogok népszerűsítését. Hozzátette: a háttérben meghúzódó szándék óvatosságra int. - Lehet, hogy már valaki a zárjegyen töri a fejét, amit majd a legálisan forgalmazott kábítószerre teszünk? Soha nem lehet tudni - mondta Herényi Károly.

"Egyetértek azzal, hogy legyen olyan szerveződés, amely a véleményét kinyilvánítja, még akkor is, ha a hétvégi tüntetés céljával nem értek egyet" - válaszolta Bárándy Péter igazságügy miniszter, aki megjegyezte, hogy aki a drogfogyasztást népszerűsíti, az bűncselekményt követ el, de a hétvégi rendezvény nem erről szól. Bárándy Péter az MDF-es képviselővel szemben hangsúlyozta: a Btk.-módosítás nem változtatott a kábítószer népszerűsítésének tilalmán, az ma is büntetendő.

A szigorítás negatív hatásokkal járt

Kuncze Gábor felszólalásában a demonstrációról úgy vélekedett: semmi baj nincs azzal, ha valaki elmondja a véleményét valamiről, sőt, ez teremti meg a lehetőségét az érdemi vitának. Hangsúlyozta, a tiltakozók nem a könnyűdrogok legalizálása, hanem a kábítószer-fogyasztók kriminalizálása ellen kívánnak fellépni. Hozzátette: a büntetőjogi szigorítás, amely az előző kormány nevéhez fűződött, a szakemberek szerint negatív hatásokkal járt.

A szabad demokrata politikus rámutatott: egyetértenek abban, hogy a kábítószer veszélyes, de másként kívánnak fellépni ellene. Utalt arra, inkább azon kellene vitatkozni, hogy megtesz-e mindent az Országgyűlés a drogprobléma kezeléséhez szükséges intézményrendszer biztosítására, s a prevenció fejlesztésére.

Fodor elmegy ha teheti

Nemzetközi kötelezettségei miatt nem biztos, hogy elmegy, Fodor Gábor szabad demokrata politikus a legalizációs demonstrációra, de ha teheti ott lesz a Vörösmarty téren vasárnap. Ennek az az oka, hogy szerinte lehetőséget kell teremteni a könnyű drogok legalizálásért küzdők számára is, hogy értelmesen elmondhassák véleményüket. Mint mondta erről a kérdésről is normális vitát kell folytatni és annak ellenére, hogy saját véleménye szerint is minden kábítószer nagy csapás, nem megoldás, hogy a könnyű drogokat diabolizálják. Amint arról korábban beszámoltunk Gusztos Péter ugyancsak SZDSZ-es képviselő biztosan ott lesz a demonstráción.

Nehéz elmenni

Bár a magyarországi drogkérdéssel hivatalosan is foglalkozó Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium "biztosan tudná" ötletekkel segíteni a drogfogyasztásról szóló társadalmi párbeszédet, a minisztérium nem képviseli magát a május 4-i rendezvényen. "Nehéz elmenni egy olyan buliba, ahova az ember nem kapott meghívót. Persze a minisztériumnak nem dolga buliba, vagy éppen demonstrációkra járnia" - nyilatkozta az Indexnek Topolánszky Ákos, a GYISM kábítószerügyekért felelős helyettes államtitkára.

Nem vitafórum

A rendőrség csak biztosít
A rendőrség csak a nyilvános rendezvényeknél szokásos biztosításra készül a Kendermag Egyesület május 4-i demonstrációján, tudta meg az Index. A rendezvényt előre bejelentették, nem tervezünk akciót, mondta el a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.
A vasárnapi rendezvény demonstráció, nem vitafórum, indokolta a meghívó elmaradását Felső László, a tüntetést szervező Kendermag Egyesület elnöke. Felső véletlen egybeesésnek tartja egyébként, hogy az eseményt pont anyák napján tartják. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne tisztelnék az édesanyákat. "Nekem is van anyám" - mondta.

Az időpont amúgy is behatárolt volt, a nemzetközi kenderpárti felvonulásokat a világ 210 városában május 2-4. között tartják. Magyarországon "bekavart" május 1., vasárnapra végül a fellépőkkel történt egyeztetés után esett a választás. Felső egyébként sok érvet nem halott az ellenzőktől a demonstráció megtartása ellen.

Ne büntessék a fogyasztót

Topolánszky egy korábbi nyilatkozata szerint "le kell számolni a drogmentes társadalom ideájával". Az államtitkár szerint ez nem csupán törvényi, legalább annyira "társadalmi tudati" változást feltételez. Mint mondta, "mélységesen" egyet lehet érteni azzal, hogy a fogyasztót ne, vagy csak kevésbé büntessék.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az állam támogatná a legalizációt, vagy akár a drogfogyasztást. "Biztosan nem jó az, ha az utcán szabad kábítószert fogyasztani" - mondta Topolánszky, aki szerint az államnak továbbra is célja a kábítószerek terjesztőinek felderítése.

Nem terveznek törvénymódosítást

Ennek megfelelően a kormány nem tervez további könnyítéseket bevezetni a Btk. március 1. hatállyal életbe lépett módosításaihoz képest. "A Büntető törvénykönyv módosítása nehéz műfaj, nem lehet havonta változtatgatni, a szükséges politikai konszenzust megszerezni" - mondta az államtitkár. Véleménye szerint egyébként az adott törvényi keretek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a drogfüggők büntetés helyett hatásos orvosi ellátást választhassanak. Hogy ez még hatásosabb legyen, az véleménye szerint már nem csak szabályozási kérdés.