Ferenc
11 °C
30 °C

Menesztették az ügyészségi szóvivőt

2005.08.30. 12:13
Nem történt bűncselekmény, fegyelmi eljárásra ezért nincs ok, viszont hiba történt, ezért menesztették a K&H-vádirat egészének nyilvánosságra kerülése miatt a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét.

Menesztették Dobos Gabriellát, a Fővárosi Főügyészség sajtóosztályának vezetőjét, és felmentették szóvivői posztjáról is. Dobos ezek után beosztott ügyészként folytatja munkáját. Utódja Varga Jenő lett, tájékoztatta a sajtó képviselőit Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Dobos leváltását a K&H-ügyben készült vádirat okozta. Mint ismeretes, egy órán keresztül látható volt a Legfőbb Ügyészség honlapján a teljes vádirat, amely személyiségi jogot sértő adatokat is tartalmazott.

A Legfőbb Ügyész ezután vizsgálatot rendelt el, amelyben - Borbély szerint - kiderült, hogy nem történt bűncselekmény, nem szándékos volt az adatok nyilvánosságra hozatala, és így fegyelmi eljárásra sincs ok. Ugyanakkor hiba történt, amelynek felelőse van, hiszen a vádirat lerövidítése és a rövidített, adatokat nem sértő változat elkészítése Dobos Gabriella osztályvezető feladata volt. Mint az ügyészségi vizsgálatban kiderült, Dobos valóban le is rövidítette a vádiratot, de csak kijelölte a törlendő részeket, és úgy küldte a rövidített verziót a Legfőbb Ügyészségre, hogy abból véglegesen nem törölték az adatokat.

Rossz verzió

Így egy órán át az internetre kitett verziót (bizonyos billentyűk megnyomásával) bárki kiegészíthette a teljes verzióból kihúzott részekkel. Így a személyes adatokhoz is bárki hozzáférhetett, ami az adatvédelmi törvényt sérti. Ugyanakkor Borbély Zoltán hangsúlyozta, önmagában e jogszabály megsértése nem bűncselekmény, szándékosságról pedig nem lehet szó. A legfőbb ügyészségi szóvivő szerint amint tudomásukra jutott, hogy nyílttá váltak az adatok, azonnal intézkedtek, és orvosolták a hibát.

Borbély reméli, hogy a K&H-ügy lényegéről nem téríti el a közfigyelmet egy szellőző (ezzel a Kulcsár-kihallgatáson videóra felvett megjegyzésekre utalhatott) vagy egy internetre kitett dokumentum. Az ügyészség ugyanis felderítette a brókerbotrányt. És erre szeretne koncentrálni a jövőben. Borbély hangsúlyozta: immár bírósági szakaszba került az ügy.