Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

A névshowros Hajdút elkaszálta a képernyőbizottság

2005.07.11. 14:14
Minden kategóriában közepes vagy annál gyengébb minősítést kapott az MTV Anyanyelvi és Képernyő Bizottságától a NÉVshowR producer-házigazdája, Hajdú Péter. A köztévé "arcait" véleményező öttagú testület értékelése szerint a legnézettebb műsort vezető Hajdú "tehetség" és "szakértelem" kategóriában az egyharmados eredményt sem éri el. Szeptembertől nem kerülhet képernyőre, aki megbukik a bizottság előtt.

Az elérhető 120-ból összesen 40 pontra értékelte NÉVshowR műsorvezetőjét az MTV Anyanyelvi és Képernyő Bizottsága az elfogadottságot vizsgáló kategóriákban. Az Index információi szerint Hajdú Péter producer, a vasárnap esti műsor házigazdája a szakmai alapértékeket minősítő másik 120 pontból 65-öt gyűjtött.

Nyelvi követelmények

A közszolgálati televízió a kuratórium kérésére állította fel újból az öttagú bizottságot többek között azzal a céllal, hogy a testület dolgozza ki az MTV képernyőjén való rendszeres megjelenés esztétikai, arculati, televíziós szakmai és nyelvi követelményeit, és tegyen javaslatot továbbképzési rendszerre. A bizottság folyamatosan véleményezi azt is, hogy az egyes munkatársak megfelelnek-e a képernyőn való rendszeres megjelenés feltételeinek. A bizottság tagja mások mellett Acél Anna híradós műsorvezető, Berkes Zsuzsa, volt tévébemondó, a képernyőn szereplő tévések számára jelenleg is beszédtechnika órákat tartó Kalmár Zsuzsa, valamint egy vezetőoperatőr. Az értékeléshez nem egy-egy műsort ragadnak ki, hanem az érintettől kérnek demo kazettákat, ezzel zárva ki az elfogultság vádját.

Szimpátia, tehetség és szakértelem

Az Index információi szerint meglepően alacsony pontszámot ért el az egyik első vizsgálati alany, Hajdú Péter. A NÉVshowR műsorvezetője megjelenés, mimika, tekintet, gesztusok, hanghordozás és dinamika kategóriákban nem tudott 50 százalékosnál jobb eredményt elérni. A szimpátia, tehetség és szakértelem osztályzatot tartalmazó elfogadottsági értékelésben pedig 33 százalékos minősítést kapott.

Ősztől nem mehetnek képernyőre

Kérdésünkre, hogy a nyári szünetet követően Hajdú képernyőn maradhat-e, Holub Katalin, az MTV szóvivője azt mondta: "az egyes személyek értékelését nem adjuk ki a beleegyezésük nélkül, de olyan tévés nem kerülhet szeptembertől képernyőre, aki nem felel meg a feltételeknek". A bizottságnak egyébként csak véleményezési, javaslattételi joga van, a döntéseket a műsorok felelősei hozzák meg, illetve a műsorokért felelős alelnök.  • Vennék
  • Hírek