Alfréd
-2 °C
2 °C

Képregénnyel a zöld könyv ellen

2006.08.08. 15:16
A Gyógyszerész Kamara képregénykampánnyal igyekszik megismertetni a patika liberalizációt elutasító álláspontját a betegekkel, a szélesebb közvéleménnyel, illetve a döntéshozókkal. A patikusok képregényein azt állítják, liberalizáció esetén elsorvadnak a magánpatikák, elburjánzanak a piacon a hamisított készítmények, és hihetetlenül drágává is válnak a pirulák.
Az SZDSZ további patikaliberalizációt akar

Az SZDSZ a patikák további liberalizálását szeretné elérni, és szorgalmazza, hogy a kormány, majd a parlament az önkormányzati választások után mielőbb döntsön erről - jelentette ki Gusztos Péter ügyvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Véleménye szerint a betegek érdeke a szolgáltatások színvonalának emelése, a meghosszabbított, a hétvégi, vagy éjjel-nappali nyitva tartás biztosítása, illetve a verseny okozta árcsökkenés. "A liberálisok azt várják, hogy a kormány bátran nyúljon az egészségügy reformjához, és ezen belül a gyógyszertári piac liberalizációjához" - mondta.

Fekete humorral tarkított kampányba kezd a napokban a Magyar Gyógyszerész Kamara. A szervezet azt szeretné "sulykolni" az emberekbe, hogy a Zöld könyvben szereplő patikaliberalizáció gyógyszeráremelést, a hamis gyógyszerek mekkáját, illetve jelentős árdrágulást eredményezne. (A Zöld könyv a kormánay egészségügyi reformelképzeléseit tartalmazza, a dokumentumról augusztus 31-éig tartó vitát kezdeményezett a kormány. A tervek szerint az hónap végéig beérkező vélemények alapján születik végleges dntés arról, mit valósítson meg a kabinet.)

Liberális megoldás vs. etikus modell

Az akciót egészen addig folytatnák, amíg a döntéshozókat nem sikerül jobb belátásra bírniuk. Az Index birtokába került kampányterv szerint képregényben próbálják ismertetni álláspontjukat, a terv a szabad demokraták által már alkalmazott stílusra emlékeztet: a liberálisok korteskedéseik során számos kérdésben ismertették a liberális mellett a konzervatív, illetve a szocialista álláspontot, a patikusok a liberális megoldást állítanák szembe a szerintük etikus modellel.

Az egyik képregényben például azzal hívnák fel a figyelmet a gyógyszerhamisítás veszélyeire, hogy egy "gyógyszerszatír" széttárt kabátja zsebeiből kínálná a hamis pirulákat, míg az etikus modell jelszava az lenne. Egy hely, ahová bizalommal fordulhat. Az üzenetet egy mosolygó fehér köpenyes gyógyszerésszel nyomatékosítanák.

Nemzetközi tapasztalatokra hivatkoznak

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint jövő héten már a nagyközönség is találkozhat a patikusok által kreált reklámkampány eszközeivel. Az elnök szerint eddig kevéssé alkalmazott módszerekkel szeretnének nemzetközi tapasztalatok alapján rávilágítani a patikaliberalizáció veszélyeire. Hávelné példaként Norvégiát hozta fel, ahol a patikaliberalizáció után a vidéki, kis forgalmú gyógyszertárak megszűntek, a magánpatikák többsége bezárt, a piac nagy része pedig két gyógyszer-nagykereskedő kezébe került.

A hamis gyógyszerek - a mostani szigorú rendszer megszűnése után Hávelné Szatmári Katalin szerint - ellepnék a piacokat, ráadásul az árak is az egekbe szöknének. A patikusok addig akcióznak, amíg a parlament nem szavaz az ügyről, bár az elnök reméli, a tárgyalások végül eredményre vezetnek majd.

Részletek a patikusok kampánytervéből

A liberális megoldás: hamis gyógyszerek (szövegváltozat: gyógyszer-hamisítás) A képen egy "gyógyszerszatír" látható, aki széttárt kabátja belsejéből, a rávarrt zsebekből kínálja a gyógyszert)
Etikus modell: egy hely, ahová bizalommal fordulhat. Az ábrán egy gyógyszerész látható, fehér köpenyben, mosolyogva

A liberális megoldás: a profit diktál (szövegváltozat: a profit győzelme) Kép: egy mérleg, amelynek egyik serpenyőjében a beteg (érdeke) látható, a másikban az üzleti érdek, a pénz (a reklám). Láthatóan ez utóbbi a súlyosabb.
Etikus modell: A gyógyszerész a mérleg nyelve A képen egy egyensúlyban álló a mérleg látható. Egyik oldalán a szakértelem, a másikon a gyógyszer.

A liberális megoldás: patika helyett szatócsbolt (változat: vegyeskereskedés) A képen egy drugstore, itallal, dohánnyal, autóalkatrészekkel, édességgel stb.
Etikus modell: Minden a helyén (egy rendezett, szép patika képe)

A liberális megoldás: gyógyszermérgezés Kép: bevásárlóközpont szabadpolcáról a gyerek leemeli a gyógyszeres dobozt
Etikus modell: Első a biztonság A képen egy gyerek nyújtózik a kulcsra zárt gyógyszerszekrény felé, de nem éri el. A szekrényen jól látható a kulcs és a vörös kereszt.

Liberális modell: szabad gyógyszer-kereskedelem (esetleg: az "egyszerű gyógyszerek" kikerülnek a patikából )A képen egy benzinkút. Az egyik kútra rá van írva, hogy 95 (-ös üzemanyag), a másikon egy gyógyszeres üveg látható. Ez éppen üzemben van: benzinkutas fogja a töltőpisztolyt, amelyből pirulák lövellnek ki a várakozó autós felé.
Etikus modell: a gyógyszerész a gyógyszer szakértője Kép: intim sarok, tanácsadás.