Géza
-12 °C
-4 °C

Fideszes kérdésdömping a minisztériumoknál

2003.12.23. 17:34
Megdolgoztatja a minisztériumi apparátusokat a Fidesz. Az ellenzéki párt a karácsonyi hivatali szünet előtt pénteken adott ezer írásbeli választ igénylő kérdést a kormányzat működésével kapcsolatos ügyekben. A hivataloknak 15 napon belül kell választ adniuk a Fidesz kérdésire, a rendelkezésre álló időbe azonban beleszámítanak a munkaszüneti napok és a hétvégék is.
A nagyobbik ellenzéki párt december 19-én, a pénteki hivatalzárás előtt juttatott el ezer írásbeli választ igénylő kérdést a különböző minisztériumokba. A kérdésdömping oka Halász János frakciószóvivő szerint az, hogy ez a kérdezési mód a kormány munkája ellenőrzésének egyik leghatékonyabb műfaja. Halász szerint miután a képviselők januárban elsősorban saját választókerületükben dolgoznak, ezért most nyújtották be a fideszesek kérdéseiket.

A Fidesz frakciószóvivője az Indexet arról tájékoztatta, hogy például a miniszterek év végi meghallgatása után számos megválaszolatlan kérdés maradt, de a költségvetés elfogadása kapcsán is vannak nyitott kérdések. Halász János úgy gondolja, a kérdezésdömpinggel nem akadályozzák a minisztériumok munkáját, mint ahogy az is vaklármának bizonyult, hogy a költségvetéshez benyújtott képviselőnként átlag kilenc módosító indítvány sem bénította meg a törvényhozás munkáját. (Fideszes képviselők összesen 1500 módosító indítványt nyújtottak be a költségvetéshez, ezekről tizenöt óra alatt szavazott a palament.)

A tárcáknak a kérdésekre 15 nap alatt kell válaszolniuk, s ebbe beleszámítanak az ünnepnapok is, így elvileg január első napjaiban kellene a választ kézhez kapnia a kérdezőknek. A minisztériumok azonban számos esetben normál üzemmód esetén sem válaszolnak időben a felvetésekre.