Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Hat órán át vallott Kerék Csaba

2004.06.23. 17:34
Kerék Csaba szerdai kihallgatásán azzal védekezett, hogy alapvetően nem követett el bűncselekményt, míg kapcsolatáról Kulcsár Attilával úgy nyilatkozott, hogy normális és baráti kapcsolatban voltak. A kihallgatás során egyetlen politikus neve sem került szóba, semmilyen összefüggésben.
Kihallgatták a különösen nagy értékben elkövetett sikkasztással és pénzmosással gyanúsított Kerék Csabát, a Britton ügyvezetőjét a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságon szerdán Budapesten - mondta a gyanúsított ügyvédje újságíróknak. A hatórás vallomásról huszonöt oldalnyi jegyzőkönyv készült. Kerék Csaba "lényegében fenntartotta az álláspontját és a Kulcsár-féle vallomásból a rá terhelő adatokat tagadta" - tájékoztatottNehéz-Posony István.

Baráti kapcsolat

A kihallgatáson arról is kérdezték a Britton magyarországi képviselőjét, kivel volt üzleti kapcsolatban, banki iratokat mutattak neki, amelyeken szereplő vállalkozókat, üzletembereket Kerék Csaba részben ismert, részben nem ismert. "Egyetlen politikus neve sem került szóba, semmilyen összefüggésben" - mondta a védő, akinek védencét 300 millió forintnyi károkozással gyanúsítják.

Arra a kérdésre, hogy Kerék Csaba írta-e alá azokat az iratokat, amivel meggyanúsították, az ügyvéd azt mondta: "egy részét ő írta alá, más részét nem, ezt majd írásszakértő fogja elbírálni, hogy mekkora hányadban ő írta, mekkora hányadban nem". Az ügyvéd beszámolt arról is, hogy kérdezték Kerék Csabát személyes kapcsolatáról Kulcsár Attilával, erről azt mondta, "normális és baráti kapcsolatban voltak". A kihallgatáson nem került még szóba a romániai beruházás, a nagyváradi Lotus Plaza építése, de az ügyvéd nem zárta ki, hogy a későbbiekben erről is kérdezik Kerék Csabát.

Kerék Csaba azzal védekezett, hogy alapvetően nem követett el bűncselekményt. "Neki nincs köze a jogosulatlan, vagy jogellenes számlamozgásokhoz, mint ahogyan nem is lehet köze, mert ahhoz a bankban kellett ülni" - jelentette ki Nehéz-Posony István, majd elmondta: egy esetleges szembesítésnél lehet téma, hogy Kulcsár Attila miért tett terhelő vallomást Kerék Csabára. "Nyilván azért, hogy a saját felelősségét csökkentse" - tette hozzá Nehéz-Posony István. Tájékoztatása szerint rendőrnyomozó kérdezte Kerék Csabát, a kihallgatáson jelenlévő ügyész "passzívan viselkedett". Valószínűleg a jövő héten folytatódik a kihallgatás, de ez függ az írásszakértőtől is - mondta.

Marad előzetesben

Nehéz-Posony István nem számít arra, hogy a bíróság helyt ad Kerék Csaba előzetes letartóztatásba helyezése ellen beadott fellebbezésnek, de véleménye szerint az óvadék kérdése később szóba kerülhet. Az elsőfokú ítélet indoklása alapján ismét szóba kerülhet az óvadék kérdése, mert az ítélet indoklása szerint amíg a nyomozás abban a stádiumban van, hogy Kerék Csabát nem hallgatják meg, addig biztosítani kell, hogy bármikor meghallgatható legyen. "Ha túlesünk a meghallgatáson, ez az indok eloszlik és újra lehet gondolni az óvadék melletti szabadlábra helyezést" - közölte az ügyvéd.

Nehéz-Posony még kedden elmondta: Kerék Csaba korábban "átfogóan tett vallomást a történtekről", és beszámolt a Britton Kft. és az Amerikában bejegyzett hasonló nevű off-shore cég közötti kapcsolatról. Megjegyezte: már "jó két hónapja" megkezdődött a gyanúsított vagyonának zár alá vétele, nagyjából 60 millió forintos nagyságrendben. Nehéz-Posony István korábban az MTI-nek elmondta: "Kerék Csaba tagadja, hogy bármiben is jogszabályt sértett volna, ő azt mondja, hogy teljesen szabályszerű ügyletek voltak". A védő képtelenségnek nevezte azt a feltételezést, hogy Kerék Csaba okiratokat állított volna ki Kulcsár Attila, a K&H Equities több milliárd forintos sikkasztással gyanúsított volt befektetési tanácsadója helyett.

Kerék Csabát ügyészi utasításra június 10-ére virradóan az ártándi határátkelőhelyen fogták el, majd kihallgatták. A Budai Központi Kerületi Bíróság másnap egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a férfit, a Britton cégcsoport magyarországi képviselőjét, akit különösen nagy értékben elkövetett sikkasztással és pénzmosással gyanúsítják. Négy nappal később a bíróság elutasította az előzetes letartóztatás megszüntetésére és óvadék elfogadására tett indítványt.