Tamás
-7 °C
8 °C

Lezárták az utat Budakeszin a polgári körösök

2003.05.07. 09:59
Budakeszin az is gondot okoz, hogy a lakosok átmenjenek az út egyik oldaláról a másikra - nyilatkozta a távirati irodának Budakeszi Polgári Kör egyik képviselője, aki tiltakozása jeléül társaival lezárta a települést átszelő utat. Megoldást hosszú távon az M0-ás körgyűrű teljes megépítése hozhat.
Több kilométeres autósor torlódott össze szerda reggel nyolc óra körül Budakeszin, ahol éppen a nagy forgalom ellen demonstrálva két helyen is kocsikkal félpályán elzárták az utat helyi civil szervezetek az önkormányzat támogatásával.

Poros László, az akciót szervező Budakeszi Polgári Körök képviselője az MTI-nek elmondta: a szomszédos Budaörsön megépült bevásárlóközpontok vonzereje és a környező települések növekvő lélekszáma miatt mára a Budakeszin átvezető főút forgalma elviselhetetlenné vált. Közlése szerint immár éjjel-nappal tart a csúcsforgalom, az út megterhelése háromszoros, s ennek következtében Budakeszi jó levegője elveszett, s a település gyakorlatilag ketté van osztva.

Az önkormányzat egyetért
Budakeszi alpolgármestere az Inforádiónak azt mondta, a képviselőtestület azért állt a helyi polgári körök mellé, mert egyet értenek a demonstráció céljával. Lendvai Endre hozzátette: az önkormányzatnak állami pénzre van szüksége ahhoz, hogy a forgalom helyzetén változtatni tudjon.

Poros László állítása szerint nem lehet átmenni egyik oldalról a másikra, e gondot a polgári körök javaslata szerint több lépcsőben lehetne orvosolni. Ismertette, hogy első lépésként átkelő szigeteket kellene építeni a főútra, hogy az idős emberek is veszély nélkül közlekedhessenek, s szükség lenne - két kilométer hosszan - egy elkerülő útra, amely tehermentesítené a várost a forgalom alól. Utalt arra, hogy ennek költségei azonban több száz millió forintra rúgnának, s az igazi megoldást az M0-ás körgyűrű megépítése jelentené.

Pásztor Zoltán, a Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht. (Pemák) szóvivője az MTI-nek megerősítette: valóban az M0-ás nyugati szektorának kialakítása oldaná meg a problémát, de 2006-ig ez nem szerepel a tervekben. Úgy vélte: most gyógyírt jelenthet a helybéliek közlekedési gondjaira, ha buszsávot alakítanának ki a Budakeszi úton, így gyorsítva a közlekedést. Pásztor Zoltán reményei szerint sokan a gépkocsi helyett inkább a buszt választják majd. Közölte, hogy a Pemák most pályázatot nyújt be a buszsáv kialakítására, s jövőre már e megoldás könnyíthet majd a helyzeten.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban az Index kérdésére nem tudtak választ adni arra a kérdésre, hogy mikorra van tervbe véve az M0-ás autópálya teljes gyűrűjének megépítése. A tárca honlapja Magyarország autópályáinak továbbépítésének határidejéről pontos dátumot közöl, ám az M0-ásnál csak ennyi szerepel: "tovább épül." Medgyessy Péter a február 11-én a parlamentben meghirdetett Európa-tervében ezt mondta: " Tovább épül az M0-ás autópálya, és 2007-re az összes országos főútvonalat eléri."