Márk
13 °C
28 °C

Turi-Kovács: Torgyán vonuljon vissza

2001.04.22. 20:37
Torgyán József azzal tenné a legnagyobb szolgálatot a Kisgazdapártnak, ha visszavonulna - jelentette ki Turi-Kovács Béla vasárnap a Hétben. Orbán Viktor miniszterelnök nem tárgyal új kisgazda miniszteri posztról Torgyánnal, a kisgazda miniszterek pedig megosztottak abban, hogy kinek melyik nagygyűlésre kellene elmennie, és miért.
Bizonyos ügyek olyan mértékben összekapcsolódtak Torgyán József nevével, hogy a legnagyobb szolgálatot akkor tenné az FKGP-nek, ha visszavonulna - jelentette ki Turi-Kovács Béla kisgazda környezetvédelmi miniszter a közszolgálati televízió Hét című műsorában vasárnap. Hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy Torgyán Józsefnek a politikából is teljesen vissza kellene vonulnia, hiszen elindulhatna akár egyéni jelöltként Mátészalkán.

A politikus hangsúlyozta: fiatal vezetés kell az FKGP-nek, "akiről elhiszik az emberek, hogy a jövendőt képviseli". Turi-Kovács Béla szavai szerint ha ezt a "nagy és nemes gesztust" megtenné Torgyán József, akkor az átmeneti időszak alatt ügyvezető elnökség irányíthatná a kisgazdapártot. Mint mondta: fontos, hogy soha többet ne legyen diktatórikus rendszere a pártnak, ne betonozhasson be senkit az alapszabály és ne uralkodjon el a félelem légköre.

Orbán nem tárgyal új miniszteri posztról

Orbán Viktor nem tárgyal új kisgazda miniszteri posztról Torgyán József pártelnökkel. Ezt a kormányfő nyilatkozta vasárnap arra reagálva, hogy Gyimóthy Géza, az FKGP alelnöke korábban azt mondta, Torgyán József a május 5-i nagygyűlés után egyeztetne egy új kisgazda tárcavezetői posztról a kormányfővel, mivel Boros Imrét már nem tekintik kisgazda miniszternek. "Ezek teljesen új hírek a számomra. Ilyen terveim nincsenek, nem hiszem, hogy bármiről tárgyalni kellene a kormány ügyeit illetően, hiszen amit kellett azt már megbeszéltük." - mondta a miniszterelnök az RTL Klubnak.

Miniszterek, nagygyűlések

A négy kisgazda miniszter közül Turi-Kovács Béla és Szabó János a ceglédi, Boros Imre a budapesti országos nagygyűlésen vesz részt, Vonza András egyikre sem látogat el - tudta meg az MTI vasárnap.

Turi-Kovács Béla elmondta: azért a Torgyán József által meghirdetett ceglédi nagygyűlésen vesz részt, mert a döntő határozatok csak a párt hivatalos fórumán születhetnek meg. Véleménye szerint a helyi szervezetek vezetőinek meg kell fontolniuk, hogy - bármelyik párton belüli csoportosuláshoz tartoznak is - Cegléden kell megjelenniük május 5-én. Turi-Kovács Béla hangsúlyozta: az illegitim országos elnökséget mindenképpen le kell váltani. Felidézte, hogy a pártalkotmány szerint az országos elnökség tagjaira az elnök tehet javaslatot, így - mint mondta - az elnököt is választani kell.

Szabó János honvédelmi miniszter korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott: szintén a ceglédi nagygyűlésen és nagyválasztmányon vesz részt. Boros Imre PHARE-miniszter vasárnap jelezte: május 5-én a Reform Polgári Platform által meghirdetett kisgazda-nagygyűlésen vesz részt. "Nem az a lényeg, hogy ki melyik nagygyűlésre megy el, hanem az, hogy egy korszak lezárult" - jegyezte meg."A politikus úgy látja: azok, akik a ceglédi nagygyűlésre mennek - akármelyik oldalon állnak -, egyrészt abban bíznak, hogy ott is le tudják váltani Torgyán Józsefet, másrészt abban, hogy nem zajlik majd törvényesen az ülés és akkor a jelenlegi pártelnök a helyén marad.

Vonza András külföldi útja miatt nem lesz jelen a nagygyűlésen - egyiken sem.