Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Szocialistákra vallott Kulcsár

2005.02.23. 18:06
A HVG értesülései szerint az eddig kiszivárgottaknál terhelőbb dolgokat is vallott szocialista prominensekre az újabban ismét az ügyészségen faggatott Kulcsár Attila exbróker. Így nem minden alap nélkül tartanak attól MSZP-s berkekben, hogy a brókerügy kampánytémává válik. Kulcsár vallomását jelenleg egy négykötetes tőkepiaci szakértői jelentéssel vetik össze az ügyészségen.

Kulcsár Attila, a sikkasztással gyanúsított volt bróker ügyében elvileg az Országos Rendőr-főkapitányság által folytatott nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyszség mostanában újra felfedezte az exbrókert, akit ismét kihallgatnak. Szavait - mint ügyvédje, Zámbó Gyula a HVG-nek elmondta - jelenleg a nemrégiben elkészült, négykötetes tőkepiaci szakértői jelentéssel vetik össze.

Kampánytéma lehet

A nyomozást a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében legkésőbb az első gyanúsítotti kihallgatástól számított két éven belül, vagyis az idén szeptember elején be kell fejezni. MSZP-s körökben szilárd meggyőződés, hogy az ellenzékhez kötődőnek tartott az ügyészség a kampányidőszakra időzíti a valószínűsíthető vádemeléseket, igaz, szocialista berkekben azzal vigasztalják magukat: politikusaik, üzleti holdudvaruk csak periferikusan érintett az ügyben, amellyel kapcsolatban releváns újdonság már aligha akad.

A Kulcsárt faggató ügyészek - köztük az időközben fővárosi főügyésszé előlépett Ihász Sándor - a tavaly nyári kihallgatás során egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, milyen kapcsolatban állt a K&H Equities Rt.-ből 20 milliárd forintot elsíboló egykori sztárbróker Puch Lászlóval, a szocialisták pénztárnokával. Kulcsár - a HVG birtokába került, az ilyen helyzetben egyébként szokatlan összeszedettségről tanúskodó, már-már "nyomdakész" vallomása szerint - állította: "Részesült a bűncselekményből származó pénzből Puch László is."

A történet nemcsak kényes, de zavaros is. Kulcsár elmondása szerint a pénzt személyi sofőrje és állandó pénzszállítója, Szekér Gyula (Taxis Gyuszi) vitte el, a címzett azonban még a bróker szerint sem a pártpénztárnok volt, hanem egy bizonyos Mészáros János. Ő csak névrokona a Britton-cégcsoport egyik, időközben gyanúsítottá vált irányítójának, s a pénzt a Kulcsár-vallomás szerint - hogy vállalkozásainak "üzleti eredményre váltható politikai hátteret" biztosítson - Puchnak továbbította, az pedig szóban igazolta vissza, hogy megkapta.

Mészáros, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. igazgatósági tagja - a HVG kérdésére elmondta, nyolc éve ismeri Puchot, s Kulcsárral is tárgyalt különféle befektetési lehetőségekről, de tagadja, hogy bármiféle pénzközvetítésben részt vett volna. Puch nem reagált a HVG megkeresésére.

Bajára vallott

A csalárd ügyleteit 1998 és 2003 között háborítatlanul bonyolító Kulcsár más korábbi - jobbára szintén a szocialistákhoz köthető - ismerősét is bemártotta az ügyészségen. Közéjük tartozik Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, akiről Kulcsár azt állította több alkalommal, mintegy 30-50 millió forintot adott át neki személyesen Újpesti rakparti lakásában, egyszer-kétszer néhány milliót pedig legfőbb bizalmasával, Taxis Gyuszival küldött el a politikus Szilágyi Erzsébet fasori irodájába; személyesen mindig késő este találkoztak.

A vallomás szerint Baja az egyik, a Britton-irodában tartott találkozóra magával vitte Endrényi Éva vállalkozót, Kovács László akkori külügyminiszter és MSZP-elnök ismerősét is. Baja határozottan cáfolta a HVG-nek, hogy bármilyen pénzügyi kapcsolatban lett volna akár Kulcsárral, akár a K&H-val (egyébiránt azt az exbróker is hangsúlyozta, hogy az állítása szerint Bajának juttatott összegek "nem a bűncselekményből" származtak), míg Taxis Gyuszi úgy emlékezik, vékony borítékot vitt az államtitkárnak, amelyben szerinte "nem volt pénz".

Forró szabadlábon

Terhelő vallomást tett Kulcsár Karl Imre volt MSZP-s parlamenti képviselőre is, aki állítólag összehozta őt Andó Sándor szocialista kőbányai polgármesterrel és munkatársaival. Nekik Kulcsár - mint mondta - 1999 és 2003 között félmilliárd forintot fizetett ki azért, hogy hozzányúlhasson a X. kerületi önkormányzat milliárdjaihoz. E történet hitelessége is erősen kétséges azonban, hiszen az önkormányzat pénzét a hamis kimutatások gyártásában profizmusra szert tett Kulcsár anélkül is eltapsolhatta, hogy bárkit is beavatott volna piszkos manővereibe.

Szabadlábon védekezik Forró Tamás egykori televíziós riporter is, aki - Kulcsár vallomása szerint - 2000-ben maga kereste meg a vele addig régiségügyleteket bonyolító exbrókert, segítsen a Világgazdaság című napilapot kiadó Zöld Újság Rt. értékesítésében, nehogy a lap a "jobboldalhoz kötődő befektetőkhöz" kerüljön. Mint Kulcsár az ügyészségen elmondta: üzleti körük - az ekkoriban a bróker, majd papíron barátnője, Matics Brigitta által vezetett KH Invest Kft. révén - 230 millió forintért szerzett érdekeltséget a kiadóban, amelyet 375 millió forintért adtak tovább az Axel Springer Magyarország Kft.-nek.

Az amerikaiak nem adják ki Schönthalt

Eközben körülbelül 100 millió forintjáért perli a K&H brókercégét választottbíróság előtt egy Amerikába szakadt, a nevét titokban tartani kívánó magyar, akit a Floridában élő - s rendőri berkekben a brókerügy kulcsemberének tartott - Schönthal Henrik szervezett be Kulcsárhoz ügyfélnek. A Kulcsár-féle pénzmosási tranzakciókban kulcsszerepet játszó ír offshore céget, a Montrade Ltd.-t gründoló, egykori londoni IBUSZ-képviselő Schönthal ellen tavaly márciusban elfogatóparancsot adtak ki, majd a magyar hatóságok a kiadatását is kérték az Egyesült Államoktól, eddig hiába.

A HVG információi szerint a névtelenségbe burkolózó ügyfél néhány héttel ezelőtt meglátogatta Schönthalt Floridában, aki - mint tapasztalta - él és virul, s azt hangoztatja: az amerikai hatóságok soha nem adják ki őt Magyarországnak.

Taxis Gyuszi vallomásai egyeznek Kulcsáréval

Azt nem lehet tudni, vajon Kulcsár és Szekér Gyula - ügyvédeik vagy más segítőik közreműködésével - egyeztették-e vallomásaikat, de az tény, a gépkocsivezető is sorra megnevezte a Kulcsár által "elmeszelteket", mint a pénzküldemények címzettjeit. A taxis egyébként sokkal több - s zömmel szintén a szocialistákhoz köthető - ügyfélről és bennfentes részletről számolt be, mint egykori megbízója. Taxis Gyuszi terhelő vallomást tett többek között Alexandru Mudurára - Medgyessy Péter exkormányfő romániai nagyvállalkozó barátjára -, aki Kulcsár és a Britton-cégek közreműködésével, a magyar állami Eximbank Rt. kölcsönéből épített plázát Nagyváradon. Mudura hasonló nevű fia, becenevén "Nani", szintén kapott pénzt Gyuszi közvetítésével.

A taxis - állította a vallomásában - többször szállított pénzt Kulcsár törzshelye, a budai Déryné cukrászda tulajdonosának, Weigl Ottónak, illetve rokonának, Weigl Gábornak. Utóbbival - aki a volt titkosszolgálati tisztek által működtetett, jelenleg végelszámolás alatt álló, mások mellett ifjabb Apró Antal által alapított S-KomplexRt. felügyelőbizottsági tagja - utcasarkokon, uszodaparkolóban találkoztak.