Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

MSZP: az ügyészség elszállíttatta Rejtő E. Tibort a rendőrségről

2003.10.12. 17:36
Juhász Gábor vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy információik szerint csütörtökön, éppen a rendőrségi kihallgatás előttre időzítve szállíttatta át az ügyészség Rejtő E. Tibort a szocialista frakcióvezető-helyettes által csak "az előző kormány vélt bűncselekményeinek temetőjeként" emlegetett kiemelt ügyek főosztályára, és azóta sem szállították őt vissza, hanem egy meg nem nevezett büntetésvégrehajtási intézetben tartják fogva.
"Fordulatot és paradigmaváltást" vél felfedezni a legfőbb ügyészség munkájában K&H ügyben az MSZP. Juhász Gábor vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy információik szerint csütörtökön, éppen a rendőrségi kihallgatás előttre időzítve szállítatta át az ügyészség Rejtő E. Tibort a szocialista frakcióvezető-helyettes által csak "az előző kormány vélt bűncselekményeinek temetőjeként" emlegetett kiemelt ügyek főosztályára, és azóta sem szállították őt vissza, hanem egy meg nem nevezett büntetésvégrehajtási intézetben tartják fogva.

Mindennek fényében Juhász Gábor, szocialista frakcióvezető-helyettes kérdéseket fogalmazott meg, amelyet információink szerint interpellációban is fel kíván majd tenni Polt Péter legfőbb ügyésznek. Juhász azt firtatja például, hogy Polt Péter továbbra is tartja-e magát ahhoz, hogy konkrét ügyekben nem ad személyes utasítást. "Egy csapatban focizik-e a rendőrség és az ügyészség?" - szól egy további kérdés.

Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: az ügyészség folyamatosan összhangban dolgozik a rendőrséggel, azonban ezt az összhangot kiemelt ügyekben az ügyészség felügyeli, és ezért hallgathatta ki Rejtő E. Tibort, a K&H Bank előzetes letartóztatásban lévő vezetőjét. Borbély szerint az ügyészségnek joga van nyomozati cselekvésről önállóan dönteni. "Polt Péter nem adott személyes utasítást" - mondta Borbély.

Németh Lajos, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgató-helyettese szerint a rendőrség nem tudott arról, hogy az ügyészség elszállította és kihallgatta Rejtő E. Tibort, azt azonban nem kívánta kommentálni, hogy mindez milyen formában befolyásolja a további nyomozást.

Rendkívüli fordulat?

Juhász Gábor az iránt is érdeklődik, a K&H, és a pénzmosási ügy vádlottjai terhelő vallomást tettek-e Medgyessy Péter miniszterelnökre, amit az ügyészség kiszivárogtott-e Szalay Annamáriának - utalt Juhász arra, hogy a fideszes képviselő szerint Medgyessy nem csak miniszterelnökként, hanem bankelnökként is megbukott a pénzmosási ügy tanulságaképpen.

Juhász Gábor az ügyészség tettét rendkívüli fordulatként értékelte. Már csak azért is, mert állítása és tudomása szerint a rendőrséget sem előtte sem Rejtő átszállítása után nem értesítették minderről.

Az MSZP a K&H brókerbotrány felderítésének hátráltatásaként értékeli, hogy az ügyészség nem továbbította a rendőrség kérelmét az osztrák hatóságoknak, amelyben Kulcsár bécsi kihallgatását kérték. A nyomozás vezetője szerdán azt mondta, elfogadják az ügyészség álláspontját ezzel kapcsolatban, ugyanis elképzelhető, hogy az ottani kihallgatás meghosszabbítaná Kulcsár kiadatását.

Juhász Gábor arra is kíváncsi, amit a K&H brókerbotrány felderítésére létrehozandó országgyűlési vizsgálóbizottság is firtatni fog, nevezetesen, hogy az ügyészség kereste-e egy 2001 őszén történt állítólagos bűncselekmény felelőseit, Pintér Sándor exbelügyminisztert, Demeter Ervin akkori titkosszolgálati minisztert és Varga Mihály akkori pénzügyminisztert. Úgy tudjuk, hogy Juhász arra a Népszabadságban megjelent információra utal, amely szerint abban az időben előzetes letartóztatásba helyezték a Synergon vezetőjét. Erre a cég részvényei zuhanásba kezdtek, amit "valakik" kihasználtak, a papírokat felvásárolták". Nem sokkal később kiengedték a cégvezetőt, anélkül hogy kárpótolták, vagy akár csak bocsánatot is kértek volna.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft