Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Közpénz a holdudvaroknak

2003.05.12. 16:11
Az Alkotmánybírósághoz illetve az esélyegyenlőségért felelős miniszterhez fordul a Centrum Párt, amennyiben a parlamenti pártok saját maguk részére engednék olyan alapítvány létesítését, amely költségvetési milliókból gazdálkodhat. A Munkáspárt szerint a pártfinanszírozásra vonatkozó szabályozás így is rossz, a javaslat méginkább rontja. Répássy Róbert szerint viszont az esélyegyenlőséget a választások során kell biztosítani.
"Nem demokratikus dolog, hogy a parlamenti pártok kizárólag a frakcióval rendelkező, így saját magukra vonatkozó törvénymódosítást nyújtanak be, hogy alapítványt létesíthessenek, amelyeket a költségvetés finanszíroz" - mondta Bartók Tivadar, a Centrum Párt alelnöke az Indexnek. Szerinte mindez rontja az esélyegyenlőséget, amit az Alkotmány biztosít a pártoknak.

Nem sérti az esélyegyenlőséget

A Répássy Róbert fideszes, Dávid Gyula MSZP-s, Németh Zsolt MDF-es és Bőhm András SZDSZ-es képviselő által jegyzett javaslat, amely "A pártok működését segítő, tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványokról" nevet viseli, a frakcióval rendelkező pártoknak engedélyezné olyan alapítvány létrehozását, amelyet a költségvetés finanszíroz.

Kis pluszpénz
Az alaptámogatás az egyéves képviselői alapdíj 25-szöröse. Ez jelenleg 198 ezer forint. Emellett mandátumarányos kiegészítő támogatás is megilleti az alapítványt, amely az éves képviselői alapdíj 85 százaléka, fejenként. Mindezeken túl eseti támogatás is megilleti az alapítványt, ennek összege változó. A költségvetési támogatások kifizetése negyedévenként történik. A javaslat szerint a "zökkenőmentesség" érdekében az idén megalakuló alapítványok esetében egy összegben fizetnék ki az egész évre járó pénzt.
A javaslatot benyújtó Répássy Róbert az Indexnek elmondta, szakértői szinten több hónapos egyeztetést követően született meg a törvényjavaslat. "A pártok mögötti szellemi műhelyek támogatására szükség van" - indokolta a javaslat célját Répássy. Szerinte nem sérti az esélyegyenlőséget a javaslat, azt a választásokon kell megteremteni - tette hozzá a képviselő.

Vita arról, hol húzódjon a határ

Elfogadhatóbb lenne a törvénymódosítás, amennyiben a választásokon országos listát állító pártokra vonatkozna - mondta Bartók Tivadar, ami révén a Centrum által esetlegesen létrehozandó alapítány is részesülhetne költségvetési támogatásban. Amennyiben a jelenlegi formájában elfogadja az Országgyűlés a javaslatot az Alkotmánybírósághoz fordulunk, legalábbis ezt terjesztem a Centrum Párt legközelebbi elnökségi ülése elé - mondta, majd hozzátette, az esélyegyenlőségért felelős minisztert is megkeresik a módosítással kapcsolatban.

A Munkáspárt alelnöke, Vajda János szerint "úgy rossz a jelenlegi szabályozás, ahogy van, ám a javaslat még tovább ronthatja". Két okból tartja szerencsétlennek a javaslatot Vajda: szerinte a elfogadása méginkább homályossá teszi, az amúgy is feltérképezhetetlen pártfinanszírozás hátterét. Másrészt a pártok jelenleg is létesíthetnek alapítványokat, amik direkt politikai támogatást is felvehetnek céljaik közé, ugyanakkor nem számítanak közhasznúnak, így az adóhatóságnál nem lehet kérni az egy százalékos felajánlásokat számukra. A négy képviselő javaslata szerint direkt költségvetési támogatást kapnának az új alapítványok.

Nem fogadja el a törvényjavaslatot a MIÉP sem. Győri Béla szóvivő az Indexnek elmondta: a két nagy párt részéről már évek óta zajlik a kétpártrendszer kialakítása, amely lényegében egypártrendszernek felel meg, és szerinte a mostani törekvésük is ezt a célt szolgálja.

A törvény július 1-én léphet hatályba.