Géza
-12 °C
-4 °C

Kikötőbotrány Esztergomban

2006.04.16. 13:07
Az esztergomi önkormányzat megbízottjai eloldották a parttól a Mahart Passnave tulajdonában lévő kikötő hídját, mert a polgármester szerint becsapták őket. A Mahart Passnave viszont feljelentést tett.
Az esztergomi önkormányzat megbízottjai szombaton délután felszedték a Mahart Passnave tulajdonában lévő kikötő főbb sodronyait és hídját. A Mahart műszaki vezetője, Spányik Gábor szerint megtörténhetett volna, hogy a kikötő kiúszik a nyílt vízre, ahol veszélyeztethette volna az arra közlekedő hajókat, ugyanis, mikor kiért szombaton a helyszínre - a szokásos nyolc helyett - csupán egyetlen acélsodrony fogta a hatvan tonnás kikötőt a parthoz.

Az akciót követően nem csak a Mahart Passnave műszaki vezetője, de a nagymarosi vízi rendészet is kiszállt a helyszínre. Úgy tudjuk, a hatóság szerint nem veszélyeztette a vízi biztonságot a kikötő hídjának felszedése. Ugyanakkor a Mahart Passnave veszélyeztetés és károkozás miatt feljelentést tett a rendőrségen.

Információink szerint az esztergomi önkormányzati hivatal megbízottjai egy határozatra hivatkozva oldották el - egy sodronyt leszámítva - a kikötőt. A kérdéses határozat ugyanis megvonja a Mahart Passnavétól a parthasználati jogot. A Mahart Passnave viszont bíróságon támadta meg a határozatot, ám jogerős ítélet még nem született az ügyben.

Szerettük volna megszólaltatni a város vezetését is, de többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült utoléri őket. A távirati irodának viszont nyilatkozott a polgármester. Meggyes Tamás álláspontja szerint "a Mahart és a minisztérium becsapott bennünket, soha egy fillért sem fizettek a kikötőhasználatért. Hivatalosan is kértük a társaságot, hogy távolítsa el az engedély nélküli kikötőit a mi partszakaszunkról, de ennek nem tettek eleget." A város egyébként alakított is egy céget, mely szintén kínálna lehetőséget az üdülőhajók kikötésére.

A Mahart szerint az incidens miatt jelenleg nem lehet kikötni az esztergomi kikötőben, így a Budapest-Esztergom vonalon menetrendszerinti járatot nem lehet indítani.