Márk
13 °C
28 °C

Medgyessy ősszel utazhat Kínába

2003.04.23. 13:41
Kínába látogat ebben az évben Medgyessy Péter. Korábbi hírek szerint a kormányfő május környékén utazott volna, jelenleg azonban hivatalosan nem tudnak az utazás pontos időpontjáról tájékoztatást adni. A külügyi szóvivő szerint az utazás dátumát nem befolyásolja a Kínában is terjedő atípusos tüdőgyulladás.
Medgyessy Péter miniszterelnök jelenleg Olaszországban nyaral, ám hogy hazautazása után, az eredeti terveknek megfelelően május környékén látogat-e Kínába, vagy csak később, azt pontosan sem a Külügyminisztériumban, sem a Miniszterelnöki Hivatalban nem tudták megmondani. Tóth Tamás, külügyi szóvivő az Indexnek kijelentette, "érvényes meghívása van a miniszterelnöknek, amely erre az évre vonatkozik".

A Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályán elmondták, hogy a májusi dátum helyett valószínűbb az őszi, pontosabban a szeptemberi időpont. Hogy van-e összefüggés a Kínában halálos áldozatokat követelő vírus és az út "elhalasztása" között, Tóth Tamás azt mondta: a politikusok utazását nem a vírus határozza meg.

Az utóbbi időben nem járt magas rangú küldöttség Kínában

Ugyanakkor a külügyi szóvivő ismeretei szerint a SARS vírus elterjedése óta nem járt magas rangú küldöttség a legnépesebb országban. Az utolsó szó mindenesetre Medgyessyé.

Kínában 693 beteget tartanak számon, a halálos áldozatok száma pedig 35. A legtöbb megbetegedést Pekingből jelentették.

Az ÁNTSZ-nél nem tervezik, hogy a miniszterelnök kínai utazására epidemológusokat küldenének a delegációval, erre vonatkozó kérés legalábbis nem érkezett az ÁNTSZ-hez - mondta Tóth Tímea szóvivő. Jelenleg még mindig az Egészségügyi Világszervezet április 2-án kiadott ajánlása érvényes, amely szerint az utazás megfontolását javasolják azoknak, akik Kína Guangdong, Shanxi tartományaiba vagy Hongkongba tervezték utazásukat. A térségbe utazóknak az alapvető higiéniai előírások betartását javasolják.

'A tájékoztató a fegyverünk'

Tegnap óta a Ferihegyi repülőtéren vannak azok a tájékoztatók, amelyeket minden az érintett térségből érkező utas megkap - mondta az ÁNTSZ szóvivője. Ebben a vírusos megbetegedés tüneteiről tájékoztatják az utasokat, megkérdezik például, hogy 38 fokosnál magasabb láza, légzési panaszai, légszomja van-e. A válaszok alapján az utas maga is egyfajta diagnózist készíthet. A teszt kitöltése nem kötelező.