Kis Bandi Floridában marad

2000.08.08. 18:52
További harminc nappal meghosszabbították Lakatos András (közismert nevén: Kis Bandi) kiadatási őrizetét Floridában. Az amerikai bíróság kedden tárgyalta az ügyet.

Lakatos ügye azért került Miami szövetségi bírája elé, mert a magyar Igazságügyi Minisztérium kérelmezte a többrendbeli csalással gyanúsított férfi kiadatását a Magyar Köztársaságnak.

Lakatos jogi képviselőjének információi szerint a bíróság többek között azért halasztotta el az ítélethozatalt, mert a tárgyaláson állítólag előkerült a magyar miniszterelnök múlt szerda reggeli rádióinterjúja, amelyben Orbán Viktor a bíróság megítélése szerint az ügyet mindennemű ítélethozatal elébe vágva értékelte, ezért Miamiban felmerült annak a lehetősége, hogy a gyanúsítottnak esetleg nem biztosítanák Magyarországon a tisztességes tárgyaláshoz való jogot.

Mindamellett a bíróság hiányolta a magyar Igazságügyi Minisztérium korrekt tájékoztatóját (a vádiratot), melyet a gyanúsított jogi képviselői nem kaptak kézhez a tárgyalás előtt, hanem a papírokat Floridából kellett utólag megszerezniük.

A tárgyalás egy hónap múlva folytatódik Miamiban. Az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztályán az Index érdeklődésére azt mondták, hogy az ügy folyamatban van, ezért nem nyilatkoznak róla. A nemzetközi jogi főosztály vezetője, aki egyébként kompetens az ügyben, jelenleg szabadságát tölti.

A Miniszterelnöki Hivatal információs főosztályán az Orbán Viktor múlt szerdai rádiónyilatkozatával kapcsolatos állítólagos amerikai bírói véleményt a végleges ítélet meghozataláig nem kívánták kommentálni.  • Hírek
  • Hitelkártya