Kisbandi előkerült

2000.06.09. 16:27
A magyar Igazságügyi Minisztérium felvette a kapcsolatot az amerikai társminisztériummal, és kérte Lakatos András, közimert nevén: ,,Kisbandi" kiadatását - tudtuk meg Garamvölgyi Lászlótól, az Országos-Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Lakatost - akit a kilencvenes évek közepe óta nem csupán a magyar rendőrség, hanem a hazai alvilág vezetői is hiába kerestek - az Egyesült Államokban, a floridai Miamiban tartóztatták le szerdán. Ennek ellenére Lakatosról szinte semmit nem tudni.
Kisbandit 1997 szeptembere óta körözi a magyar Interpol, a Pesti Központi Kerületi Bíróság ugyanis csalás miatt rendelte el a körözést. A kiadatási procedúráról Garamvölgyi László elmondta: egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig tart az eljárás, a hatóságok szeretnék, ha minél hamarabb elintéződne az ügy.

Kisbandi, aki miatt elindult a leszámolás-sorozat

Lakatos Andrást, a lassan már közismert ragadványnevén ,,Kisbandit" régóta körözte a rendőrség. Sajtóértesülések szerint miatta vette kezdetét 1996 novemberében az az alvilági leszámolás-sorozat, amelynek első áldozata Prisztás József volt. Később olyan ,,illusztris" maffiózók (besúgók?, provokátorok?) is életüket vesztették a merényletek közben, mint például az Aranykéz utcai robbantás célpontja, Boross Tamás.

Garamvölgyi László
"Egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig tart az eljárás"
Ha valaki nehezen értené az összefüggést, az nem véletlen. Kisbandi a hírek szerint lelépett a maffia pénzével (ami részben az olajszőkítésből keletkezett), az itthon maradottak pedig egymást kezdték irtani, kutatva a pénz után, nem tudván, hogy ki a ludas az ügyben.

Ez persze csak az egyik feltételezés, a robbantásos merényleteknek van számos más magyarázata is, sokan például politikai és titkosszolgálati (nemcsak magyar) vonalat is sejtenek az ügyek mögött, ám eddig egyik variációt sem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni.

Boross Tamás, a ,,legillusztrisabb" láncszem

A néhai Boross Tamás kivégzése előtt, két éve állítólag terhelő vallomást tett nagyszabású olajos adócsalás gyanújával letartóztatott személyekkel, valamint magyar és orosz nagyvállalkozókkal szemben.

Boross nem csupán szórakoztató- és vendéglátó-ipari érdekeltségekkel rendelkezett, hanem biztonsági szolgálata révén is komoly befolyásra tett szert. Ő szervezte meg a nagykőrösi alapítású, de 1996-ban Szegedre átköltöztetett, az olajügyei miatt elhíresült Energol Rt. szőregi telephelyének védelmét is.

Az Energol és Kisbandi

A 10 fős őrségre Boross vallomása szerint akkoriban azért volt szükség, mert az alvilág egyik bankárának tartott "Kisbandi" kapcsolatban állt az Energollal, s ugyanő állítólag többek mellett bizonyos Seres Zoltán nevű vállalkozó több tízmillió forintját tüntette el: az Energolnál attól tartottak, Seres velük szemben próbálná érvényesíteni "követelését". (Seres azóta szintén merénylet áldozata lett, Bentley-jében halt meg egy máig felderítetlen gyilkosság következtében. Egy motorkerékpáros eresztett géppisztolysorozatot a Tahitótfalun áthaladó Bentley-re.)

Boross Tamás egyértelműen terhelő vallomást tett olajügyletek és robbantások gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett magyar személyekre, de még az ismert orosz "másként vállalkozó" Szemjon Mogiljevicsre, "Szeva bácsira" is.

Boross sajtóértesülések szerint arról is tájékoztatta a rendőrséget, hogy a Conticar nevű cég 1 millió dollárral, akkori értéken mintegy 120 millió forinttal tartozott volna az 1990-ben Magyarországra jött és letelepedési engedélyt kapott Szemjon Mogiljevicsnek is, pontosabban ilyen értékű fizetési garanciát vállaltak "Kisbandi" vele szembeni tartozása után.

Mogiljevics 1997. július 4-ei tanúkihallgatása során közölte, hogy a Conticar neki nem tartozik. "Kisbandit" is ismerte, aki olajügyben való részvételt ajánlott neki, de ő ezt elutasította, mondván: "az olajjal Magyarország területén nem foglalkozom".  • Hírek
  • Csok