Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Jövő szerdán újabb kisgazdákat zárhatnak ki

2001.04.20. 19:22
Fegyelmi tárgyalásra hívta be Homoki János, a kisgazdapárt etikai-, és Szentmihályvölgyi Mátyás, a fegyelmi bizottság elnöke Lányi Zsoltot, Molnár Róbertet, Horváth Bélát, Kiszely Katalint, Koppánné Kertész Margitot és Várhelyi Andrást. A jövő szerdai tárgyalás után valószínű, hogy a párt reformköréhez tartozó politikusokat kizárják a pártból.

Várhelyi András
Kiszely Katalint
Molnár Róbert
Lányi Zsolt

Homoki János, a kisgazdák etikai bizottságának elnöke és Szentmihályvölgyi Mátyás, a fegyelmi bizottság elnöke ma hat képviselőnek levelet küldött, amelyben szerdára fegyelmi tárgyalásra invitálják őket. Az iromány szerint nem jelent akadályt, ha a "megidézett személyek" Lányi Zsolt volt alelnök, Molnár Róbert volt főtitkár-helyettes, Horváth Béla és Várhelyi András volt parlamenti frakcióvezető-helyettesek, Kiszely Katalin országgyűlési képviselő, valamint Koppánné Kertész Margit volt Tolna megyei elnök nem jelennek meg, ugyanis ettől függetlenül lefolytatják a fegyelmi tárgyalást. Elképzelhető, hogy ezek a képviselők búcsút inthetnek párttagságuknak, mivel kizárásukra jövő szerdán akarnak pontot tenni. Boros Imre PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter is várta a meghívót, ám neki nem küldtek.

Lányi Zsolt független képviselő az MTI-nek úgy fogalmazott: semmi jelentősége nincs annak, ha kizár valakit az FKGP fegyelmi bizottsága. Január óta 900 embert zártak ki a kisgazdapártból, ezt már senki nem veszi komolyan. Ki akarják zárni azt a mintegy 1500 tagot is, aki eljön a budapesti nagygyűlésünkre. Lassan többen lesznek kint a pártból, mint bent - vélekedett a politikus.

A kizárásra várók nem mennek el a Belgrád rakparti székházba

Lányi, mint az Újpesti Torna Egylet társadalmi elnöke, jelezte: elment volna az április 25-i tárgyalásra, de ugyanabban az időben ülésezik az ÚTE vezetősége, így levélben közölte, nem tud az eseményen részt venni. Az FKGP Belgrád rakparti székházába jövő szerdán Horváth Béla és Várhelyi András kisgazda képviselők sem mennek el, akik ellen pártellenes magatartásuk miatt indult korábban fegyelmi eljárás. Koppánné Kertész Margit kisgazda országgyűlési képviselő csütörtökön az MTI-nek úgy nyilatkozott: nem fogadja el a leváltásáról hozott elnökségi határozatot, és továbbra is megyei elnöknek tekinti magát, így valószínűleg ő sem megy el a fegyelmi tárgyalásra.

Egyre jobban fogyatkozik az FKGP

Először Liebmann Katalin volt fővárosi vezető, majd az egész budapesti elnökség párttagságát függesztették fel decemberben. Majd miután Csúcs Lászlót kizárták a frakcióból több képviselő átült a függetlenek sorába. Ellenük is fegyelmi eljárás indult. A polgári platform megalakulása után több Torgyán József elnökségét ellenző és annak hangot adó honatya párttagságát is felfüggesztették. A hét reformkisgazda kizárását azonban több szimpatizáns is követheti, mivel Torgyán József pártelnök a napokban kijelentette, hogy amelyik FKGP-tag május 5-én nem a ceglédi nagygyűlésre megy, automatikusan kizártnak tekintheti magát a kisgazdapártból. Mint ismeretes, a reformkisgazdák ugyenerre a napra Budapestre szerveznek találkozót.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft