Donát
-4 °C
2 °C

Tagadja az SZDSZ a mérleghamisítás vádját

2001.11.02. 17:03
Kapcsolódók (1)
Mérleghamisítással vádolta meg Horváth Béla kisgazda honatya a szabad demokratákat. Szerinte a párt meghamisította pénzügyi beszámolóját, a párttörvényben rögzítettnél többet fordított korteskedésre. A képviselő a postaládájába dobott dokumentumokra hivatkozik. Az SZDSZ viszont közleményében tudatta: Horváth nyilatkozatai vagy tudatos hazugságok, vagy pedig félrevezették a képviselőt. Az SZDSZ a nyilatkozatok tanulmányozása után vélhetően jogi útra tereli az ügyet.
Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő
Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő, Torgyán József pártelnök korábbi bizalmasa és tanácsadója szerint az SZDSZ az 1998-as kampánya során 800 millió forint adósságot halmozott fel, be nem vallott kampánypénzekkel próbált nyerni, meghamisította a gazdálkodásáról szóló mérleget, és többszörösen megsértette a párttörvényt. A politikus erről sajtótájékoztatón beszélt pénteken, ahol az újságíróknak több erre vonatkozó okiratot adott át szavainak alátámasztására, melyeket postaládájában találta a honatya.

Vizsgálatok sorát kezdeményezi Horváth

Horváth Béla jelezte: az Állami Számvevőszékhez, a legfőbb ügyészhez, a belügyminiszterhez valamint a pénzügyi tárca vezetőjéhez fordul az ügyben és a hozzájuk eljuttatott dokumentumok alapján a vizsgálat elindítását, illetve a megfelelő lépések megtételét kéri. A kisgazda politikus az elmúlt tíz év egyik legnagyobb belpolitikai botrányának és pénzügyi panamájának nevezte az 1998-ben az SZDSZ-nél történteket.

A képviselő a székházeladást is firtatja

Véleménye szerint a szűk pártvezetésen kívül ma senki nem tudja, hogy mennyiért kelt el a Mérleg utcai székház és hogy miből finanszírozta az SZDSZ az 1998-as választási kampányt. Kitért arra: a párt a három évvel ezelőtti pénzügyi beszámolójában azt állította, hogy 450 millió forintot költött a kampányra, holott a párt 1998 végére legalább 800 millió forintos adósságot halmozott fel.

"Bűnt, bűnre halmoztak"

Horváth Béla leszögezte: mérleghamisítás, valamint a párttörvény durva megsértése nélkül az SZDSZ nem tehette meg, hogy majd kétszer annyit költ 1998-ban a választási kampányra, mint amennyit a mérlegében bevall. Az SZDSZ a pénzügyi beszámolójában be nem vallott pénzeket fordított kampánycélokra, és ezt a párthoz közelálló cégeken keresztül finanszírozta. Eme törvénysértő ügyletekben fontos szerepet játszott a Mérleg utcai székház, mint a kölcsönök fedezete - állította a kormánypárti politikus. Hozzáfűzte: az SZDSZ nem egyszerűen csak egy politikai párt, mivel a "kampány tartozásait bonyolult elszámolási ügyletekkel csoportosítgatta, és a 800 milliós adósság felszámolása során bűnt bűnre halmozott".

Megsértett párttörvény?

Horváth Béla úgy látja, az SZDSZ megsértette a párttörvényt, amikor különböző pénzügyi követeléseket vásárolt, illetve adott el, továbbá egy részvénytársaság részvénycsomagjára opciós jogot szerzett és kikötötte, hogy tisztségviselőket is delegálni kíván a vezetésbe. Kijelentette: a párt különböző ingatlaneladásokkal megsarcolta a fővárosi és a zuglói önkormányzatot. Az általa kiosztott anyagból az derül ki, a két önkormányzattól ugyanabban az évben egy izraeli befektetői csoporthoz került áron alul egy-egy ingatlan.

Megvádolt befektetői csoport

Miért vásárolhat mélyen a forgalmi értéke alatt fővárosi ingatlant a Duna Plazába is befektető Julius Ofer csoport? Milyen kapcsolatban áll velük az SZDSZ? Milyen gazdasági érdekeket képvisel a párt a parlamentben? - tette fel a kérdést Horváth Béla. Felhívta a figyelmet arra:

Ügyészi indítványra feloszlatható pártok

A kisgazda politikus kérdésre válaszolva megjegyezte: a törvény lehetőséget ad rá, hogy ügyészi indítványra egy pártot fel lehet oszlatni, de amennyiben az Állami Számvevőszék derít fényt a súlyos törvénysértésekre, ennek elnöke is indítványozhatja a bírósági eljárást.

SZDSZ: Tudatos hazugság?

Az SZDSZ véleménye szerint a Horváth Béla (FKGP) által a pártra vonatkozóan tett kijelentések vagy tudatos hazugságok vagy félrevezették a politikust - erről a párt sajtóirodája tájékoztatta az MTI- pénteken, a kisgazda politikus sajtótájékoztatóját követően. Horváth Béla szenzációsnak szánt "leleplezése" a Magyar Nemzet és Magyar Televízió A Hét című műsora által már egy ideje folytatott SZDSZ ellenes kampány szerves része - reagált az SZDSZ sajtóirodája a kisgazda politikus sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

"Mandátumért kapaszkodik Torgyán táskahordozója"

A közlemény szerint "Horváth Béla, aki MDF-es múltja után Torgyán József táskahordozója volt, most fideszes mandátumért kapaszkodik, ezért miként eddig, úgy ezúttal sem vehetők komolyan állításai". Amennyiben állításait érdemben megismerve, az állítólagos dokumentumokat áttanulmányozva az SZDSZ indokolnak látja, úgy megteszi a szükséges lépéseket a rágalmazás ügyében - zárul a közlemény.