Ervin
14 °C
22 °C

Százforintos tagdíjakból gazdálkodnak a kisgazdák

2001.04.13. 22:31
Közzétette a 2000. évi gazdálkodásról szóló beszámolóját a Független Kisgazdapárt. Eszerint a harmadik legnagyobb állami támogatásban részesülő parlamenti párt tavalyi bevétele 415 millió forint volt, míg kiadásai 407 millióra rúgtak. A Torgyán József szerint százezres tagságú párt tagdíjbevétele 2000-ben nem érte el a tízmillió forintot, igaz a tagdíj összege átlag havi 100 forint. A legtöbbet a működési költségek vittek el, erre több mint 264 milliót fordítottak.
A Független Kisgazdapárt 2000-ben 378 millió 300 ezer forintnyi állami támogatásban részesült, az ezt követő legtöbb pénzt az egyéb bevétel kategóriában könyvelhette el a párt, mert ilyen jogcímen több mint húszmillió forint landolt a pártkasszában. A Torgyán József által százezresre becsült FKGP tagdíjbevétele a tavalyi évben nem érte el a tízmillió forintot.

A belföldi jogi személyek közül a Zugprint Kft. nyújtotta a kisgazdáknak a legnagyobb támogatást a maga 765 ezer forintjával, ezt követte 700 ezerrel az Aranykorona nevű szervezet, vagy cég. Hogy pontosan mit, vagy kit takar az utóbbi elnevezés, az a Magyar Közlönyben közzétett beszámolóból nem derül ki. A jogi személyiséggel nem rendelkező belföldi gazdasági társaságok közül a 1,2 millió forintos támogatást nyújtó Bakta Bt.-t tüntették fel. Magánszemélyek közel négymilliót juttattak kedvenc pártjuknak, de az FKGP gazdasági társasági például semmilyen bevételt nem hoztak a kisgazda konyhára.

A legtöbb pénzt, 264 milliót a működési költségekre fordították a kisgazdák 2000-ben, ez büdzséjük több mint felét elvitte. Jelentős tétel volt még az egyéb szervezetek támogatása, ami majd 66 milliót tett ki. A párt politikai tevékenységére 51 milliót költöttek, vállalkozásalapításra kétmilliót, eszközbeszerzésre 21 milliót. Egyéb kiadása csupán másfélmillió forint erejéig volt az FKGP-nek tavaly.