Alfréd
-3 °C
3 °C

Jár a kismamáknak az elmaradt jövedelempótlék

2003.07.02. 10:22
Ki kell fizetnie a kismamák elmaradt jövedelempótlékát az államnak. A Legfelsőbb Bíróság szerdai döntésével ugyanis megerősítette: a hatályba felejtett jogszabály alapján jár a jövedelempótlék azoknak a kismamáknak is, akik igénybe vették a gyest. A döntés 30-50 milliárd forintos nem várt költséget jelent a büdzsének.
A Legfelsőbb Bíróság szerdán, a múlt heti döntéséhez hasonlóan, hatályon kívül helyezett egy harmadik Somogyban élő kismama jövedelempótlékáról hozott államháztartási hivatali határozatot. A hivatal ugyanis elutasította a kérelmező jövedelempótlék iránti beadványát. Ha más döntésre jutott volna a Legfelsőbb Bíróság, mint múlt héten, akkor jogegységi határozatot kellett volna hoznia a legfőbb bírói fórumnak.

A Legfelsőbb Bíróság múlt héten hatályon kívül helyezte a Somogy Megyei Bíróság jogerős ítéletét és az alperes területi államháztartási hivatal minden eddigi döntését, két Somogy megyei kismama jövedelempótléki ügyeiben. Ennek értelmében a kismamák a jogszabálysértés megállapításától (2002. március 7-től) három évre visszamenőleg gyermekenként 6700 forintos jövedelempótlékra jogosultak, kamatok azonban nem illetik meg őket.

A felperes kismamák 1998-ban és 1999-ben született gyermekeik után kérték egy 1979. évi minisztertanácsi rendelet 1994. évi módosítására hivatkozva a havi 6700 forintos jövedelempótlékot. A módosítás szerint a kismamáknak a gyes mellett jár a jövedelempótlék is. Ezt a jogszabályt csak 2002. március 7-én helyezte hatályon kívül egy kormányrendelet. A kismamák többször is kérték a szülés utáni támogatást, de egy jogszabályra hivatkozva a területi államháztartási hivatalok elutasították a kérelmeket.

A Napi Gazdaság korábban arról számolt be, hogy az LB döntése nehéz helyzetbe hozhatja a költségvetést, mivel a Pénzügyminisztérium becslései szerint 30 milliárd forint pluszkiadást jelent, más források azonban 50 milliárdról beszélnek. A jövedelempótlékot jogosultsági alapon fizetik és egyéb költségvetési kiadásként számolják el. A büdzsében ezen a soron jelenleg mindössze 1,5 milliárd forint van, ám ez egy felülről nyitott tétel. A pluszkiadások a költségvetési hiányt növelik - mondta korábban a kormányszóvivő.