Erzsébet
1 °C
4 °C

Cél a kisebbségek hatékony parlamenti képviselete

2002.05.22. 18:09
A Miniszterelnöki Hivatal élére jelölt Kiss Elemér bizottsági beszámolójában súlyos mulasztásnak nevezte, hogy idáig nem valósult meg a kisebbségek parlamenti képviselete. Lamperth Mónika belügyminiszter-jelölt a bűnmegelőzést nevezte az egyik legfontosabb feladatnak.
A parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága szerdai alakuló ülésén 11 igen szavazattal, 7 tartózkodás mellett támogatta Kiss Elemér kinevezését a Miniszterelnöki Hivatal élére; 12 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett Lamperth Mónika belügyminiszteri kinevezésére is igennel voksoltak a képviselők.

Összevont szerv

Kiss Elemér a meghallgatáson utalt arra, hogy a kisebbségi hivatal, a Határon Túli Magyarok Hivatala és az egyházi ügyek kezelése is a Miniszterelnöki Hivatalhoz (MeH) tartozik majd a következő kormányzati ciklusban.

Súlyos mulasztásnak nevezte, hogy mindeddig nem valósult meg a kisebbségek parlamenti képviselete; meggyőződése szerint ezt a következő négy évben pótolni kell.

A miniszterjelölt jelezte, hogy a cigányság problémáinak megoldására, a minisztériumok lépéseinek összehangolására a Miniszterelnöki Hivatalon belül egy koordinációs központ létrehozását tervezik.

Állami támogatásra is számíthatnak

Szavai szerint ez nem önálló hivatal lesz, hanem a MeH egyik szervezeti egységeként működik majd. Kiss Elemér fontosnak mondta a kisebbségek kultúrája ápolásának az eddiginél erőteljesebb állami támogatását is.

Fontos elvként említette a jószomszédi viszony és a határon túl élő magyarság helyzete közötti szoros összefüggést, hozzátéve: ha az egyensúly megbomlik, az nem segíti a magyar közösségek helyzetét.

Az egyházak támogatásáról

A MeH leendő vezetője jelezte, hogy az egyházak eddigi támogatási formáit illetően nem terveznek változtatást, így a kistelepüléseken élő lelkészeknek juttatott állami jövedelempótlékot tekintve sem.

Közölte: kezdeményezni fogja, hogy a volt egyházi ingatlanok rendezésére vonatkozóan a folyamat a törvényben meghatározott határidőnél, 2011-nél hamarabb befejeződhessen.

Képviselői kérdésre válaszolva Kiss Elemér elmondta, hogy a vonatkozó törvény és "az Orbán-Nastase-paktum szövege között jelentős eltérések mutathatók ki", és ez a helyzet jogi, törvényességi szempontból nem maradhat fenn.

Bűnmegelőzési stratégia készül

Lamperth Mónika fontos feladatának mondta a kisebbségek parlamenti képviseletére irányuló törvénytervezet előkészítését és hangsúlyozta, hogy munkájában számít a kisebbségi önkormányzatok együttműködésére is.

A belügyminiszteri poszt várományosa a feladatok között említette az eljárás alá vont személyek és a sértettek jogai érvényesítésének megkönnyítését.

Tájékoztatása szerint bűnmegelőzési stratégiát dolgoznak ki, ahhoz jogalkotási tervet készítenek, és azt tervezik, hogy külön törvényt alkotnak a bűnmegelőzésről, illetve az áldozatvédelemről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?