Kiss nem tud volt ügyvédi irodájának állami megrendeléseiről

2003.02.18. 16:42
Írásbeli választ igénylő kérdésben firtatja Szíjjártó Péter fideszes képviselő, hogy miképpen kapott megbízást az állami tulajdonban lévő Malévtól az az ügyvédi iroda, melyben Kiss Elemér is dolgozott. A kancelláriaminiszter kedden úgy nyilatkozott, hogy nincsen tudomása arról: kapott-e állami megbízást az az ügyvédi iroda, amelynél korábban ő is dolgozott, mindazonáltal megjegyezte: nem tartaná helyesnek, ha azért nem dolgozhatnának állami cégeknek, mert ő korábban ott munkálkodott.
Szijjártó Péter (Fidesz) írásbeli kérdéssel fordul László Csaba pénzügyminiszterhez: létezik-e a Malév Rt. és Kiss Elemér ügyvédi irodája között olyan szerződés, amely szerint a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter irodája végzi a légitársaság átvilágítását. A fideszes országgyűlési képviselő, a Fidelitas alelnöke erről kedden beszélt újságírók előtt egy, az Utolsó figyelmeztetés című havilap februári számában megjelent cikkre hivatkozva.

A feladat a Malév átvilágítása

Elmondta: az írás szerint a Magyar Légiforgalmi Vállalat Rt. valamint a Forgách és Kiss ügyvédi iroda által megkötött szerződés a légitársaság átvilágításáról szól. Hozzátette: az ügyvédi iroda egyik tagja Kiss Elemér. Jelezte: a Malév az átvilágításról 2002 augusztusában határozott, a szerződésre pedig egy 2003. január 22-i levél utal.

Szocialista etika

Szijjártó Péter felteszi a kérdést László Csabának: lehetséges-e az, hogy egy hivatalban lévő miniszter ügyvédi irodája megbízást kapjon egy állami vállalattól; a szocialista képviselők etikusnak tartják-e ezt, valamint összeegyeztethető-e ez a szerződés azzal a retorikával, amelyet a szocialista képviselők az előző kormányzat elleni megnyilvánulásaikban képviselnek. Hozzátette: levélben fordul Keller Lászlóhoz is, amelyben felkéri a közpénzügyi államtitkárt, vizsgálja ki az ügyet.

Amennyiben az államtitkárnak kellemetlen, hogy saját főnöke ellen vizsgálódjon, jelölje meg, hogy kihez lehet fordulni az ügyben - tette hozzá Szijjártó Péter. Kijelentette: a Fidesz módosító javaslatot készít az úgynevezett üvegzseb-törvényhez, amely biztosítaná, hogy a jövőben hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

Kiss szerint nem érheti hátrány volt kollégáit

Kiss Elemérnek nincs tudomása arról, hogy az az ügyvédi iroda, ahol korábban dolgozott, kötött-e állami szerződést. A miniszter kifejtette, hogy kivált az ügyvédi irodából, jelenleg szünetelteti ügyvédi, szakmai tevékenységét. Hozzáfűzte: amiatt azonban az irodát nem érheti hátrány, hogy korábban ott dolgozott. "A többiek korábbi szakmai tevékenységüket - üzleti alapon - minden további nélkül folytathatják" - mondta. A Malév szóvivője az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni az ügyet.

László András, a Forgács- és Kiss ügyvédi iroda egyik alapítója az Index megkeresésére közölte, hogy az ügyvédi törvény nem teszi lehetővé, hogy miniszteri megbízás mellett egy ügyvéd praktizáljon, így Kiss Elemér kinevezése óta szünetelteti ezt a tevékenységét. Az iroda levélpapírján ennek ellenére szerepel a neve, méghozzá azért, mert a fejlécen az iroda összes alapítója fel van sorolva.

A Malévos szerződésükkel kapcsolatban elmondta, hogy még tavaly kérték fel őket arra, hogy adjanak be pályázatot a nemzeti légitársaság átvilágítására, ők ezt megtették, néhány hónap múlva pedig arról értesítették őket, hogy elnyerték a megbízást. László András szerint az üzleti titok, hogy mennyi pénzért vállalták a munkát, ám jelezte a Malév szóbeli tájékoztatása szerint a megbízási díjuk , nagyságrendileg negyede egy korábbi hasonló átvilágításnak.