Olivér
5 °C
8 °C

KISZ-történelem: akik Kádárt és Gyurcsányt is fúrták

2007.03.21. 08:58
A Munkásőrséggel és a Hazafias Népfronttal egyazon évben megszervezett Kommunista Ifjúsági Szövetség első titkárai között volt olyan, aki Kádár Jánost Moszkvában próbálta megbuktatni. Volt köztük, akinek sikerült félreállítani Gyurcsányt, Bajnait és Szilvásyt is. A KISZ-vezetők néha balosabbak voltak a pártirányításnál is: csak a legmegbízhatóbb elvtársak kerülhettek az ifjúsági szervezet élére.

Az 1956-os forradalom utáni időszak a restauráció kora. A megtorlással párhuzamosan 1957-ben megkezdődik a később Kádár-rendszernek nevezett szisztéma intézményeinek kialakítása is. Ebbe a sorba illeszkedik a Munkásőrség és a Hazafias Népfront mellett a KISZ megszervezése.

1957

Az újjáalakított kommunista állampárt, az MSZMP saját ifjúsági szervezetet hozott létre, akár elődje, a rákosista Magyar Dolgozók Pártja, amely DISZ néven működtetett szatellitszervezetet. A KISZ megalakításáról szóló párthatározat 1957. február 26-án született, majd a szervezetet a tanácsköztársaság évfordulóján, 1957. március 21-én hozták létre.

Minderről így ír Szerencsés Károly a 20. századi magyar történelem című kötetben: "Leszögezték, hogy a KISZ az MSZMP ifjúsági szervezete. A párt határozatai a KISZ szervezeteire kötelezőek. A KISZ feladata: a szocialista társadalom építésének szolgálta, harc a párt célkitűzéseiért, és az ifjúság kommunista szellemben való nevelése." A KISZ alapításával párhuzamosan lehetetlenné tették a még működő más ifjúsági szervezetek (Magyar Forradalmi Ifjúmunkás Szövetség, Egységes Parasztifjúság Országos Szövetsége, Magyar Egyetemisták és Főiskolások Egységes Szövetsége, Magyar Diákok Nemzeti Szövetsége) működését.

Burjánzás

A munkahelyeken a párt alapszervezetei kezdtek burjánzani, a KISZ pedig a középiskolákban terjeszkedett, majd hamarosan megjelent a gyárakban, intézményekben is. Az alapítástól számított három hónap múlva már négyezer KISZ-alapszervezet működött az országban, a taglétszám elérte a 120 ezret.


Nagy Imre, Gyurcsány és Stumpf István KISZ-eznek

A KISZ létrehozása után alakultak ki a híres üzemi négyszögek (vállalatigazgató, párttitkár, KISZ-titkár, szakszervezeti bizalmi), amelyek minden fontos kérdést megtárgyaltak, így minden vállalat és intézmény működését gyakorlatilag egy informális négyes irányította.

A Hanság lecsapolása

A KISZ versenyeket, munkaversenyeket indított a gyárakban. A leghíresebb projektjük a Hanság lecsapolása volt, itt nyílt meg 1958-ban az "önkéntes ifjúsági építőtábor". 1959 táján a KISZ taglétszáma már túllépte a félmilliót.

A hatvanas években a KISZ-re kulturális feladatokat bíztak, ami sokszor balul ütött ki. A beatkorszak kezdetén szövetség még támogatta az új zenekarokat, aztán rájöttek, hogy képtelenek kordában tartanai a dolgokat, ezért kampányba kezdtek a "huligánok" ellen. A KISZ fokozatosan kiszorult a fiatalokat tényleg érdeklő dolgok közül, tagsága gyakorlatilag formálissá vált.

KISZ-karrierek

A KISZ élén mindig csak a legmegbízhatóbb elvtársak állhattak. Komócsin Zoltán volt az alapításkor a szervezet Központi Bizottságának (KB) első titkára. Ő később a Kádár ellen szervezkedő balosok vezéregyénisége lett, Biszku Bélával együtt, és csak a hetvenes években szorult ki a politikai vezetésből, miután Biszku hiába próbálta 1972-ben, Moszkvában Brezsnyevnél megbuktatni a "hruscsovista" Kádár Jánost.

1961-ben a Komócsinnál kevésbé karakteresebb Pullai Árpád vette át az irányítást a KISZ-ben. Ő már egy korábbi kommunista ifjúsági szervezetben, a MADISZ-ban volt megyei titkár 1945 után. Az ő utóda Méhes Lajos, a későbbi ipari miniszter lett, aki 1964-70 között volt első titkár. Méhes 37 évesen lett az ifjúsági szövetség első embere.

A kipróbált pártkáderek sorába tartozik a következő KISZ-vezér, Horváth István, aki három évig irányította a szervezetet (1970-73), és a Bács-Kiskun megyei párttitkárságot cserélte az ifjúsági mozgalomra. Később belügyminiszter lett, ő bukott bele a rendszerváltáskor a lehallgatási botrányba. Horváth veje, Stumpf István az Orbán-kormány kancelláriaminisztere volt. (Stumpf 1988-ban a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa, a MISZOT vezetője lett.)

Bős-Nagymaros és Maróthy

Horváth után Maróthy László került a KISZ élére (1973-1980). Őt a Szabad Európa a nyolcvanas években az esélyes Kádár-utódok közé sorolta, de a rendszerváltáskor környezetvédelmi miniszterként belebukott a bős-nagymarosi gát tervébe.

Maróthyt Fejti György váltotta, aki az egyik legfontosabb politikus volt a rendszerváltás idején az MSZMP-ben. Részt vett a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásain is. Fejti a rendszerváltás után vállalkozó lett, és botrányt kavart, hogy az ő cége kapott megrendelést a postástáskák beszerzésére.

Vállalkozó lett a KISZ utolsó két vezéréből is: Hámori Csaba 1984 és 1988 között állt a KISZ élén, 1994-ig MSZP-s országgyűlési képviselő volt, később egy fémszerkezetekkel foglalkozó cég tulajdonosa lett.

Aki legyőzte Gyurcsány Ferencet


A KISZ utolsó első titkára

A KISZ-alapszervezetek monopóliuma 1988-ig tartott. A szervezet 1989. április 22-én oszlott fel, ekkor alakult meg az utódszervezet, a DEMISZ, amely nem lett hosszú életű.

Az akkori első titkár, Nagy Imre 1988-89-ben vezényelhette le a KISZ megszűnését. Nagy Imre stílusát ekkoriban hevesen bírálta az egyik KISZ KB-titkár, akit Gyurcsány Ferencnek hívtak. Gyurcsány egy UDSZ nevű belső tömörülést támogatott a KISZ-en belül, amelynek vezetője Bajnai Gordon volt. (Bajnai most fejlesztéspolitikai kormánybiztos a Gyurcsány-kormányban.) Bajnai és Gyurcsány akkori támogatói között volt Szilvásy György, a mostani kancelláriaminiszter.

Az utolsó KISZ-vezérből, Nagy Imréből előbb a KISZ-utódszervezet, a DEMISZ első embere lett (a DEMISZ szavazásán Gyurcsányt győzte le), majd a DEMISZ elhalása után a Caola háztartási vegyipari vállalat vezérigazgatói posztját foglalta el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?