Valér
-2 °C
0 °C

Október 23-án adják át az augusztus 20-i kitüntetéseket

2006.07.24. 14:39
Bár a rendszerváltás óta mindig augusztus 20-án adták át a legtöbb állami kitüntetést, idén ezen az ünnepen csak a minisztériumok fognak kitüntetni.

Az 1956-os forradalom kitörésének 50. évfordulójára halasztotta az idei állami kitüntetések odaítélését a kormány, értesült több, egymástól független forrásból az Index.

A kitüntetési cremónia időpontjának változásáról Szilvásy György kancelláriaminiszter tájékoztatta hétfőn az MSZP képviselőcsoportját. A kancelláriaminiszter szavait értelmező, ám névtelenséget kérő szocialista politikusok azzal magyarázták az egyszeri változást, hogy a forradalom ötvenedik évfordulója olyan esemény, amelynek a fényét a kitüntetési ceremóniával is emelni szükséges.

Nincs hivatalos indoklás

Egy másik honatya értelmezése szerint az önkormányzati kampányban nem volna szerencsés kitüntetéseket osztani, hiszen a március 15-i elismerések is vitát váltottak ki. Augusztus 20-án éppen ezért csak a minisztériumok fognak kisebb elismeréseket átadni. Egy másik képviselő azt mondta, hogy a szabályok alapján október 23-án, hiába a kerek évforduló, csak igen kevés kitüntetést adhatnának át, ám az augusztusiak átütemezésével ez a probléma megoldódna.

"Nem elhalasztottuk az állami kitüntetések átadásának időpontját, hanem eleve így terveztük a kitüntetések átadásának ütemezését" - erősítette meg az Index információit Szilvásy György. A kancelláriaminiszter közölte, ezzel a lépéssel is emelni kívánja a kormány a forradalom kitörésének ötvenedik évfordulójára szervezendő ünnepségek fényét. Hozzátette: a minisztériumok kitüntetési gyakorlatát nem érinti a döntés, ők a szokásoknak megfelelően adhatják át elismeréseiket a köztisztviselőknek, illetve a területükön kiemelkedő munkát végző szakembereknek.

A márciusi botrány
Emlékezetes, hogy idén március 15-én botrány kerekedett abból, hogy Sólyom László köztársasági elnök nem szívesen adta volna át a kitüntetéseket a Gyurcsány-kormány által jelölt személyiségeknek, azután pedig nem fogott kezet az egyik érintettel, Fekete Jánossal, a Nemzeti Bank egykori elnök-helyettesével. Sólyom azért átadta Feketének a Magyar Köztársaságért Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal nevű kitüntetést. Meglepetést keltett a rendszerváltás utáni első házelnök, Szabad György is, aki miután Sólyomtól átvette a Széchenyi-díjat, Gyurcsány Ferencet kikerülve, anélkül, hogy a kormányfővel kezet fogott volna, Szili Katalinhoz lépett.

A mindenkori választások utáni első augusztus 20. általában fontos a politikának, hiszen ez az első nemzeti ünnep a négyévente tavasszal rendezett voksolás után. Így ez az első alkalom a vélt vagy valós értelmiségi bázis és a politikai klientúra jutalmazására.

Nem véletlen, hogy 2002-ben olyanok kapták az elismerést a Medgyessy-kormánytól, mint Bodor Pál, Farkasházy Tivadar, Gálvölgyi János, Mészáros Tamás, Vitray Tamás, Wisinger István vagy éppen Bolgár György az újságírók és a humoristák közül.

Későbbi miniszterek kaptak kitüntetést

Politikusok is szép számmal kaptak jutalmat: a később pozícióba nem jutó Békesi Lászlónak, a Horn-kormány egyik pénzügyminiszterének adtak egy "Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal" nevű elismerést. Ugyanilyet kapott Surányi György korábbi jegybankelnök is.

Voltak olyanok, akik a kitüntetéskor még nem tudhatták, hogy később miniszterek lesznek: így kapott már 2002-ben jutalmat Somogyi Ferenc későbbi külügyminiszter és Persányi Miklós, aki utóbb a környezetvédelmi tárca élére került, de akkor még állatkerti igazgató volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!