Erzsébet
1 °C
4 °C

Kóka visszavárja Kunczét

2008.04.17. 19:09
Visszaadná az SZDSZ-t Kunczénak Kóka János, aki inkább csak frakcióvezető lenne és a pártépítésben segítene.

Támogatná Kuncze Gábor visszatérését, az SZDSZ elnöki székébe Kóka János, a liberálisok jelenlegi vezetője. "Kuncze egységteremtő személyiségére most különösen szüksége van a pártnak" - mondta Kóka János, arra az értesülésre reagálva, miszerint a pártszakadás elkerülése érdekében ő maga is bíztatja Kunczét a visszatérésre. A jelenlegi pártelnök frakcióvezetőként folytatná munkáját.

"Már 2007-ben is igyekeztem meggyőzni Kuncze Gábort arról, hogy folytassa, hiszen az SZDSZ-nek továbbra is szüksége volna az ő higgadtságára és politikai tapasztalatára. Miután nem vállalta a folytatást, az elnökválasztáson megmérettettem magam" - mondta Kóka.

Az SZDSZ elnöke szerint a jövő hétvégi küldöttgyűlés, amelyen a koalícióból való kilépésről döntenek, "az SZDSZ önállóságáról, tartásáról és becsületéről szól", a júniusi küldöttgyűlésnek pedig a konstruktív ellenzéki szerepre készülő SZDSZ megerősödéséről és "a párt egységének megőrzéséről" kell szólnia. "Ezért is tartanám fontosnak, hogyha ebben a helyzetben Kuncze Gábor ismét vezető szerepet töltene be az SZDSZ-ben.

Kóka János egyébként Kuncze visszatérése után sem hagyná abba a politizálást, mint mondta: "ha Kuncze elvállalná a párt vezetését, továbbra is számíthat a frakcióvezetői munkámra, és energiáimra a pártépítésben is".

Dicséretesnek tartja Bőhm András szabaddemorkata politikus, hogy Kóka János belátta, nem képes úrrá lenni a párt belső feszültségein, és már a lehetséges megoldásokat keresi a válság rendezésére, mondta el az Indexnek a hírre reagálva Bőhm András, az SZDSZ meghatározó, de párttisztséget pillantnyilag nem betöltő politikusa.

Fodor hallgat

Konrád György Kossuth-díjas író, az SZDSZ alapító tagja szerdán este az ATV Friderikusz Most című műsorában beszélt arról, hogy ha Kuncze Gábor újra hajlandó lenne elvállalni az SZDSZ elnöki posztját, "az nagyszerű lenne a párt szempontjából"– tudósított az MTI. Konrád György szerint a magyar politikai közszellem szempontjából is jó volna, ha egy olyan ember lenne megint az asztal mellett, aki egy gorombaságot viccel tud elütni, és aki tud beszélni a másikkal. Jó néhány évvel ezelőtt, amikor Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke lett, én voltam az, aki őt az országos tanácsnál rekommendáltam. Ugyanezt, bár már kívül vagyok, megtenném még egyszer, ha ő hajlandó lenne - válaszolta műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy Kuncze Gábort javasolná-e a párt élére. Kuncze Gábor az MTI-nek mindössze annyit mondott: nagyon tiszteli Konrád Györgyöt, de nem tervezi az általa javasoltakat.

Közben Fodor Gábort, az SZDSZ ügyvivőjét, párton belül Kóka ellenlábasát is megkérdezte az MTI. Fodor úgy fogalmazott: sem Konrád György felvetésére, sem Kóka János szavaira nem kíván reagálni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?